Εκπομπή Nebulosa: Δελτίο αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική

Nebulosa Griega: boletín contrainformativo sobre México y América Latina

Εκπομπή Nebulosa: Δελτίο αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική

Το Ράδιο Ψαλίδι εγκαινιάζει μια σειρά έξι πιλοτικών εκπομπών μετάφρασης και μετάδοσης του δελτίου αντιπληροφόρησης Nebulosa από το κινηματικό ραδιόφωνο HYPERLINK "https://kehuelga.net/diario/" KeHuelga στην Πόλη του Μεξικού (ή της Πόλης Τέρας, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι σύντροφοι). Οι εκπομπές θα μεταδίδονται δυο φορές το μήνα και μετά το πέρας τους θα αποτιμηθεί το εγχείρημα και θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή όχι.
Η πρώτη εκπομπή μεταφράζει το δελτίο που μεταδόθηκε στις HYPERLINK "http://kehuelga.net/spip.php?article4835" 12 Δεκέμβρη 2016.

Θέματα:

- Παρουσίαση του ραδιοφώνου KeHuelga και της εκπομπής Nebulosa.
- Ανάγνωση του μηνύματος του ραδιοφώνου KeHuelga προς το Ράδιο Ψαλίδι
- Τρία χρόνια από την άδικη φυλάκιση του Arturo Campos
- Αγιοτσινάπα: πρέπει να βαθύνουν οι έρευνες
- Πολιτεία της Οαχάκα: Ο δήμος Magdalena Ocotlán λέει όχι στην εξόρυξη
- Κι άλλες επιθέσεις προς εργαζομένους στην επικοινωνία (επίσημες και ανεπίσημες)
- Πολιτεία Μιτσοακάν: ολοκληρώνεται η Πρώτη Συνάντηση των Ιθαγενικών Λαών
- Πολιτεία της Τσιάπας: Διάρρηξη στον Οίκο της Γυναίκας Ixim Ansetic
- Πόλη Τέρας: εκτοπισμός και αντίσταση στο Κογιοακάν
- Πολιτεία της Σονόρα: συνεχίζει η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην επικράτεια της φυλής Yaqui
- 10 χρόνια από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών
- Πολιτεία της Τσιάπας: ιθαγενείς κοινότητες λένε όχι στην περιβαλλοντική αστυνομία
- Απελευθέρωση των κρατούμενων της φυλής Loxicha


Καλησπέρα σας. Το κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου Ράδιο Ψαλίδι εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά έξι πιλοτικών εκπομπών στις οποίες θα μεταφράζεται και θα μεταδίδεται στα ελληνικά το δελτίο αντιπληροφόρησης Nebulosa του κινηματικού ραδιοφώνου KeHuelga από την Πόλη του Μεξικού. Οι εκπομπές θα μεταδίδονται δυο φορές το μήνα και μετά το πέρας των έξι πιλοτικών εκπομπών θα αποτιμηθεί το εγχείρημα και θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Το «ελεύθερο και κοινωνικό ραδιόφωνο KeHuelga» άρχισε να λειτουργεί το 1999 στο πλαίσιο της ιστορικής πλέον κατάληψης του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού που διήρκησε 13 μήνες. Με τη λήξη της κατάληψης το Φλεβάρη του 2000 σταμάτησε τη δράση του και μετά από δυο μήνες ξανάρχισε τη λειτουργία του με την παρούσα μορφή. Ο σταθμός εκπέμπει στα FM και διαδικτυακά. Παράλληλα η σελίδα του σταθμού λειτουργεί και ως πλατφόρμα ενημέρωσης.

Η Nebulosa συνιστά δελτίο αντιπληροφόρησης του σταθμού από το 2012. Παίρνει τις πληροφορίες της από επικοινωνία με τους τόπους αγώνα, από συντροφικά ραδιόφωνα, από ανεξάρτητες πλατφόρμες επικοινωνίας και ενημέρωσης, από συγκεκριμένες οργανώσεις που συντροφεύουν αγώνες, καθώς και από συμβατικά ή αλλιώς πληρωμένα ΜΜΕ. Τα δελτία εκπέμπονται δύο ή τέσσερις φορές το μήνα και διαρκούν από μισή (όπως το σημερινό) μέχρι και μία ώρα. Συνήθως διανθίζονται από ηχητικά αρχεία που λαμβάνονται από τα σημεία αγώνα στο Μεξικό αλλά και όλη τη Λατινική Αμερική.

Ακολουθεί μετάφραση του μηνύματος των συντρόφων και συντροφισσών από το ραδιόφωνο KeHuelga για την έναρξη αυτής της πιλοτικής προσπάθειας:
«Γεια χαρά αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες από το Ράδιο Ψαλίδι,
»Από την άλλη άκρη του κόσμου, το Μεξικό που ματώνει, σας στέλνουμε μια αγωνιστική αγκαλιά για να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια αναπαραγωγής της Nebulosa ώστε να ακούσουν το πρόγραμμα οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες εκεί, στην όμορφη γλώσσα σας.

» Εδώ και πολύ καιρό παίρνουμε μαθήματα κουράγιου και θάρρους από τους λαούς της Ελλάδας που είναι απαραίτητα για πολεμήσουμε το τέρας του καπιταλισμού και τους υπηρέτες του. Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο βγαίνετε για να αντιμετωπίσετε την καταστολή και τα τραγούδια των σειρήνων της εξουσίας, αλλά κι ότι οικοδομείτε εναλλακτικές. Με αυτό το μικρό αλλά μεγάλο εγχείρημα μάς δίνετε ένα ακόμη παράδειγμα.

» Με τέτοιους τους τρόπους γκρεμίζουμε τον κόσμο του θανάτου που προσπαθεί να μας εξοντώσει και συνδεόμαστε αδερφικά πέρα από τις αποστάσεις, τα σύνορα και τις διαφορετικές γλώσσες. Ελπίζουμε αυτή η απόπειρα που αρχίζει τώρα να μπορέσει να ανθίσει και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στα μέρη του αγώνα.

» Από την Πόλη Τέρας

» Δεκέμβρης 2016

» Ραδιόφωνο KeHuelga

Ιδιαίτερα συγκινητικό το μήνυμα από τους συντρόφους στο Μεξικό. Στο συγκεκριμένο μήνυμα απαντήσαμε ότι κι εμείς από την άλλη άκρη του κόσμου παίρνουμε παραδείγματα και ελπίδα από τους αγώνες των λαών του Μεξικού, τους οποίους προσπαθούμε να παρακολουθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα άλλωστε απαντά σε ήδη υπαρκτό ενδιαφέρον.

Ελπίζοντας να μην απογοητεύσουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες ξεκινάμε λοιπόν, μεταφράζοντας το δελτίο που μεταδόθηκε στις 12 Δεκέμβρη, το οποίο ήταν μικρής διάρκειας και περιλάμβανε ειδήσεις μόνο από το Μεξικό. Στη διάρκεια του δελτίου θα κρατήσουμε την ονομασία που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι για την Πόλη του Μεξικού, ως Πόλη Τέρας.


Τρία χρόνια από την άδικη φυλάκιση του Αρτούρο Κάμπος

Την 1η Δεκέμβρη 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές της Αγιούτλα, στην πολιτεία του Γκερρέρο, για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη φυλάκιση του Αρτούρο Κάμπος, μέλους του Επαρχιακού Συντονιστικού Κοινοτικών Διοικήσεων - Κοινοτικής Αστυνομίας (CRAC-PC). Ο Κάμπος συνελήφθη το 2013 μετά από μια συνάντηση διαμαρτυρίας στο Τσιλπανσίνγκο που ζητούσε την απελευθέρωση 13 μελών της CRAC. Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Αλτιπλάνο στην Αλμολόγια της Πολιτείας του Μεξικού, όπου παρέμεινε σε απομόνωση για πάνω από ένα χρόνο, μετά τον οποίο μεταφέρθηκε στη φυλακή της Αγιούτλα. Αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για υποτιθέμενη απαγωγή. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος και οι σύντροφοί του συλλάμβαναν εγκληματίες και τους ενέτασσαν στη διαδικασία αναμόρφωσης που είναι κομμάτι του συστήματος δικαιοσύνης της κοινοτικής αστυνομίας. Η υπεράσπιση του Αρτούρο Κάμπος έδειξε στο δικαστήριο ότι το κοινοτικό σύστημα δικαιοσύνης της CRAC αναγνωρίζεται από το νόμο 201 του Γκερρέρο, και επομένως ότι οι κατηγορίες της απαγωγής είναι ανύπαρκτες. Επιπλέον, ο ίδιος παραμένει έγκλειστος χωρίς καμία αιτιολογία, μαζί με τους Γκονσάλο Μολίνα και Σαμουέλ Ραμίρες.


Αγιοτσινάπα: πρέπει να βαθύνουν οι έρευνες

Στις 3 Δεκέμβρη, οι γονείς των 43 φοιτητών της Αγροτικής Ακαδημίας Ραούλ Ισίδρο Μπούργκος της Αγιοτσινάπα στην πολιτεία του Γκερρέρο, που υπήρξαν θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης στις 26 Σεπτέμβρη 2014, ανακοίνωσαν σε κείμενό τους ότι 27 μήνες μετά την εξαφάνιση των παιδιών τους συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται για αλήθεια και δικαιοσύνη, ζητώντας από τη Γενική Εισαγγελία να περιλάβει στις έρευνες στο δήμο του Ουιτσούκο, την κινητή τηλεφωνία, την ομοσπονδιακή αστυνομία και τον μεξικανικό στρατό. Θεωρούν ότι η ανεξάρτητη έρευνα της δημοσιογράφου Αναμπέλ Ερνάντες πρέπει να συμπεριληφθεί στην ανακριτική διαδικασία ως καθοριστική για την ανάδειξη στοιχείων.

Στο ίδιο κείμενο, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες απορρίπτουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ανάμεσα στους φοιτητές είχαν διεισδύσει εγκληματικές ομάδες και καταγγέλλουν ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φήμες πως ο φοιτητής Χοσέ Άγχελ Κάμπος Καντόρ εμφανίστηκε εν ζωή, πράγμα που καταγγέλλουν ως ολότελα ψευδές. Η οικογένειά του, όπως και οι υπόλοιπες οικογένειες, συνεχίζουν ν’ αναζητούν τον γιο τους στα νοσοκομεία της Τίξτλα και του Τσιλπανσίγκο στα οποία δεν υπάρχει καμία καταχώριση.

Ολοκληρώνουν το κείμενο γράφοντας ότι: «καταγγέλλουμε ότι τόσο οι προσπάθειες σύνδεσης των παιδιών μας με το οργανωμένο έγκλημα όσο και η διασπορά ψευδών πληροφοριών συνιστά μέρος του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης ώστε να αποσπαστεί η προσοχή από ενδείξεις και δημοσιογραφικά στοιχεία που υποδεικνύουν την ευθύνη του μεξικανικού στρατού για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα.
» Οι γονείς των οικογενειών και οι φοιτητές της Αγιοτσινάπα ζητάμε: - να προχωρήσουν οι έρευνες στις γραμμές που προτείνει η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών – Να συμπεριληφθεί στις έρευνες ο μεξικανικός στρατός – Να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στον αγώνα των γονιών των 43, και να μη σπιλώνεται η εικόνα των αγνοουμένων. Να μην παίζει κανείς με τον πόνο των γονιών».

Στο μεταξύ, στις 6 και 7 Δεκέμβρη, το μεξικανικό γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποιούν κοινή συνάντηση στην πολιτεία του Μεξικού, που περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγενείς των 43 αγνοουμένων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οικογένειες αγνοουμένων από το Τσιλπανσίνγκο, την Ιγουάλα, το Ακαπούλκο και την Τσιλάπα. Θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις με τον Γραμματέα της Κυβέρνησης της πολιτείας του Γκερρέρο και τη δημόσια εισαγγελία της πολιτείας.
Αυτό που δεν βοηθά στη διερεύνηση είναι η συμπεριφορά των αρχών που επιδίδονται να μεταθέτουν υπαλλήλους που βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά για την έρευνα όπως συνέβη στην περίπτωση του υπεύθυνου για την 27η Μεραρχία Πεζικού, κομβικού μάρτυρα τη νύχτα της εξαναγκαστικής εξαφάνισης των 43 φοιτητών. Ο περί ου ο λόγος, στρατηγός Αλεχάντρο Σααβέντρα Ερνάντες, αναγορεύτηκε την 1η Δεκέμβρη ως ο νέος γενικός επιθεωρητής και ελεγκτής του στρατού, με απόφαση του προέδρου της μεξικανικής δημοκρατίας Ενρίκε Πένια Νιέτο, θέση που χωρίς αμφιβολία αποτελεί επιβράβευση.
Ως προς τις δράσεις, για τις 12 Δεκέμβρη οι γονείς της Αγιοτσινάπα ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση πορείας στην Πόλη της Ιγουάλα, για να απαιτήσουν αλήθεια και δικαιοσύνη για την εκτέλεση από μπάτσους των φοιτητών Χόρχε Αλέξις Ερρέρα Πίνο και Γκαμπριέλ Ετσεβερρία δε Χεσούς το Δεκέμβρη του 2011.


Πολιτεία της Οαχάκα: Ο δήμος Μαγκνταλένα Οκοτλάν λέει όχι στην εξόρυξη

Στις 6 Δεκέμβρη, κάτοικοι του δήμου Μαγκνταλένα Οκοτλάν κατήγγειλαν το υπουργείο Γεωργίας, τη Γραμματεία της Κυβέρνησης στην πολιτεία της Οαχάκα και τη μεταλλευτική εταιρεία Κουσκατλάν, θυγατρική της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Fortuna (Φορτούνα) Silver, για τη διενέργεια στις 29 Νοέμβρη μιας υποτιθέμενης διαβούλευσης ώστε να αποδεχτεί η κοινότητα την υπογραφή συμβολαίων και παραχωρήσεων εκμετάλλευσης στις περιοχές της. Για τους και τις κατοίκους, η διαβούλευση συνιστά προκλητική πράξη, καθώς από το 2005 η κοινότητα έχει αποφασίσει να μη δεχτεί καμιά εξορυκτική επένδυση. Επομένως η κοινότητα δεν έχει ζητήσει καμία διαβούλευση από κανένα όργανο της κυβέρνησης. Αντίθετα έχει ζητήσει το σεβασμό των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, οι οποίες απορρίπτουν ξεκάθαρα κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα.

Τέλος, στην ανακοίνωση δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την υπεράσπιση της γης μας όπως το έχουν κάνει από το 2005. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι η υπεράσπιση είναι ειρηνική και με νομικά μέσα. Γι’ αυτό το λόγο καλούν κοινωνικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών, τα κέντρα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα την κοινωνία να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε απόπειρα της εταιρείας να επιβάλει την επένδυση στην κοινότητά τους.


Κι άλλες επιθέσεις προς εργαζομένους στην επικοινωνία (επίσημες και ανεπίσημες)

Στις 7 Δεκέμβρη, η ΜΚΟ «Ένωση Άρθρο 19» δήλωσε ότι είναι εν γνώση της η αυθαίρετη σύλληψη του δημοσιογράφου Ουμπέρτο Πάντζετ που συνελήφθη από τη Γραμματεία Δημόσιας Ασφαλείας της Πόλης Τέρας.

Ο δημοσιογράφος Ουμπέρτο Πάντζετ Λεόν δήλωσε ότι συνελήφθη αυθαίρετα από μπάτσους της Γραμματείας Δημόσιας Ασφαλείας στην πρωτεύουσα ενώ τραβούσε ένα βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο από μια αστυνομική επιδρομή σε κεντρικότατη λεωφόρο. Ο Ουμπέρτο Πάντζετ είναι γνωστός δημοσιογράφος, και σε διεθνές επίπεδο, με πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες αυτού του έτους, η Ένωση Άρθρο 19 κατέγραψε 69 επιθέσεις ενάντια στον μεξικανικό τύπο, από τις οποίες οι 33 πραγματοποιήθηκαν από δημόσιους λειτουργούς και συγκεντρώνονταν στη
Βερακρούς, το Γκερρέρο και την Πόλη Τέρας.


Πολιτεία Μιτσοακάν: ολοκληρώνεται η Πρώτη Συνάντηση των Ιθαγενικών Λαών

Στις 3 και στις 4 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο αυτονομημένο Τσεράν Κέρι η Πρώτη Συνάντηση των Ιθαγενικών Λαών του Μιτσοακάν, με τη συμμετοχή δομών διάφορων επιπέδων από 41 κοινότητες της φυλής Πουρέπετσα, 6 κοινότητες της επικράτειας των Νάουα και Μασάουα και 2 κοινότητες της επικράτειας των Οτομί. Έπειτα από δυο μέρες εργασιών, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες ανέλυσαν και σκέφτηκαν τι μπορούν να κάνουν όλοι μαζί οι ιθαγενικοί πληθυσμοί για να οικοδομήσουν την αυτονομία και την ελεύθερη αυτοδιάθεσή τους. Ως προς αυτό συμφώνησαν:

- Να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη συνάντηση σε διάστημα τριών μηνών. – Να ενδυναμώσουν στην πράξη τη λαϊκή ιστορική μνήμη ώστε να αποκτήσουν δική τους οπτική. – Να συνεχίσουν και να στηρίξουν τη δέσμευση απέναντι σε διαδικασίες αγώνα και οργάνωσης για την υποστήριξη της γης τους και αναδημιουργίας των λαών τους, στην εκπαίδευση, τη διατροφή, τη στέγη, την υγεία, τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα επικοινωνίας, τη γλώσσα, τη μουσική, το χορό, τις επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία, τους τρόπους διακυβέρνησης και ζωής που βασίζονται στην αντίσταση και την εξεγερσιακότητά τους. – Διακήρυξαν ότι υπερασπίζονται τη γη των Νάουα στην παράκτια κοινότητα Πομάρο και καθιστούν υπεύθυνη την κακή κυβέρνηση και τους ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες για κάθε απόπειρα ενάντια στην κοινότητα και τον λαό Νάουα. – Τέλος δήλωσαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές πολιτικές εξόντωσης που δεν αναγνωρίζουν τους αδερφούς τους Μασάουα και Οτομί στα ανατολικά της πολιτείας.


Πολιτεία της Τσιάπας: Διάρρηξη στον Οίκο της Γυναίκας Ισίμ Αντσετίκ

Συνεχίζει η σπορά του τρόμου ενάντια στις κοινωνικές οργανώσεις της χώρας. Τα ξημερώματα στις 8 Δεκέμβρη έγινε διάρρηξη στο γραφεία της φεμινιστικής συλλογικότητας Οίκος Υποστήριξης της Γυναίκας Ισίμ Αντσετίκ, οργάνωση που προωθεί προγράμματα υποστήριξης ιθαγενών και μιγάδων γυναικών στην ύπαιθρο και την πόλη της οροσειράς στη ζώνη Βορράς της Τσιάπας.
Από τα γραφεία αφαιρέθηκε ένας υπολογιστής, ένα χρηματοκιβώτιο με 10.000 πέσος και ένας σκληρός δίσκος με πληροφορίες για την οργάνωση.
Απέναντι σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης καλούμε σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε επίθεση ενάντια στις συντρόφισσες του Οίκου της Γυναίκας Ισίμ Αντσετίκ.


Πόλη Τέρας: εκτοπισμός και αντίσταση στο Κογιοακάν

Τα ξημερώματα στις 5 Δεκέμβρη, περίπου 400 μπάτσοι διέλυσαν την κατάληψη δημόσιου χώρου για την Υπεράσπιση του Νερού, που βρισκόταν σε κεντρική λεωφόρο. Χωρίς καμιά δικαστική απόφαση, προσήγαγαν 5 συντρόφους που βρίσκονταν στην περιφρούρηση και άρχισαν να διαλύουν τις σκηνές.
Γύρω στις 7 το πρωί οι γείτονες συγκεντρώθηκαν επί τόπου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη διάλυση της κατάληψης. Μέσω του KeHuelga οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η εταιρεία που λυμαίνεται το νερό, με τη βοήθεια των μπάτσων, άρχισαν να φέρνουν τις μηχανές και ν’ ανάβουν τις αντλίες για να συνεχίσουν να χύνουν το νερό της πηγής του Αστέκας στην αποχέτευση. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν όλη μέρα, με συνέντευξη τύπου, γενική συνέλευση που αποφάσισε τη διενέργεια πορείας και παρουσία αλληλέγγυου κόσμου. Η πορεία στις 8 Δεκέμβρη ξεκίνησε από πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις και κατέληξε στην πηγή του Αστέκας. Έπειτα από μια αγωνιστική διαμαρτυρία, σε μια πράξη ελάχιστης δικαιοσύνης, γκρεμίστηκε ο τοίχος της ντροπής που από την περασμένη Δευτέρα εμπόδιζε την πρόσβαση στην πηγή. Πρόκειται για μια μικρή αλλά μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος και της πολύτιμης νεολαίας του απέναντι στον κυνισμό του κράτους και των επιχειρηματιών της βιομηχανίας ακινήτων.
Η είδηση διανθίζεται από ηχητικά αρχεία, καθώς το ραδιόφωνο KeHuelga παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στον συγκεκριμένο αγώνα από την έναρξή του.


Πολιτεία της Σονόρα: συνεχίζει η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην επικράτεια της φυλής Γιάκι

Οι φαραωνικές επενδύσεις δεν τελειώνουν. Η εταιρεία Gas Natural (Νατουράλ) del Noroeste, θυγατρικής της καναδικής TransCanada Pipelines, μαζί με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού ξανάρχισαν τα έργα για την κατασκευή ενός αγωγού γκαζιού που θα περνά μέσα από περιοχές των Γιάκις.
Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη, η εταιρεία ξανάρχισε τα έργα παρά την δικαστική απόφαση που όριζε την παύση της κατασκευής. Η εταιρεία μετέφερε αγωγούς, πλάκες και τις νύχτες διενεργούν εργασίες ώστε να περνούν απαρατήρητοι.
Ο Μαρτίν Βαλένσια, εκπρόσωπος της παραδοσιακής διοίκησης του Λόμα Μπάκουμ, χαρακτήρισε την πράξη ως μια ακόμη επίθεση από τις πολλές που έχει υποστεί η φυλή των Γιάκις στην ιστορία της και σχολίασε ότι με την κατασκευή του αγωγού η κοινότητα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Ο αγωγός έρχεται από τα σύνορα των ΗΠΑ μέχρι των Μοντερέυ στο Νουέβο Λεό, περνά από γη των Γιάκις σε μια γραμμή 90 χιλιομέτρων και δύο μέτρων βάθος. Η TransCanada Pipelines είναι η ίδια εταιρεία που έχει πλήξει διάφορες προστατευόμενες περιοχές διαφορετικών ιθαγενικών φυλών στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τον Οκτώβρη, η παραδοσιακή διοίκηση του Λόμα Μπακούμ και οι κάτοικοι κατήγγελλαν ήδη αρκετές βδομάδες πριν ότι ο αγωγός εγκρίθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί ελεύθερη διαβούλευση με όλη την απαραίτητη πληροφόρηση στη φυλή Γιάκι.


10 χρόνια από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών

Την 1η Δεκέμβρη 2006, κατά τη διάρκεια του προεδρικού του λόγου, ο Φελίπε Καλντερόν ανακοίνωσε τη στρατηγική για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στη διάρκεια της θητείας του: η επιλογή ήταν η στρατιωτικοποίηση. Δέκα μέρες αργότερα, ο Καλντερόν εγκαινίασε την «Κοινή Επιχείρηση Μιτσοακάν», που θα σήμαινε την έναρξη του πολέμου στο Μεξικό.
Έχουν περάσει 10 χρόνια και ο πόλεμος που μας άφησε ο Καλντερόν έχει απολογισμό τουλάχιστον 150 χιλιάδες νεκρούς και πάνω από 30 χιλιάδες αγνοούμενους.

Οι αριθμοί του τρόμου συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά. Για παράδειγμα οι δολοφονίες εκ προθέσεως πρακτικά διπλασιάστηκαν κατά την πιο βίαιη περίοδο του πολέμου, ανεβαίνοντας από τις 11.806 το 2006 στις 22.852 το 2011. Στα επόμενα χρόνια οι αριθμοί έπεσαν αλλά από το 2014 άρχισαν και πάλι να αυξάνονται. Το 2006 πραγματοποιούνταν 986 δολοφονίες το μήνα. Το Μεξικό του 2016 είναι μια χώρα όπου δολοφονούνται 1.706 άτομα το μήνα, δηλαδή, 73 % περισσότερο από την έναρξη του πολέμου.

Ο καλούμενος ως «Πόλεμος ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών» όχι μόνο ενέτεινε τη βία με την οποία δρα το οργανωμένο έγκλημα, αλλά παράλληλα αύξησε τις αυθαιρεσίας απ’ την πλευρά των δυνάμεων που ανέλαβαν να το πολεμήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασανιστήρια έχουν μετατραπεί σε γενικευμένη πρακτική για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι εξαφανίσεις στο Μεξικό αυξήθηκαν θεαματικά αμέσως μόλις άρχισε ο «πόλεμος», όπως το δείχνουν τα νούμερα της Εθνικής Καταγραφής Στοιχείων Αγνοουμένων Ατόμων. Οι περιπτώσεις αυξήθηκαν από τις 85 το χρόνο το 2006 στις 4.113 το 2011. Τα επόμενα χρόνια το νούμερο κυμάνθηκε μεταξύ 3.300 και 4.200 περιπτώσεων εξαφάνισης το χρόνο, δηλαδή, περίπου 300 περιπτώσεις κατά μέσο όρο το μήνα. Ο πόλεμος έχει αφήσει επίσης μια σειρά αξέχαστων γεγονότων: στις 31 Γενάρη 2010 ένας κομάντο μπήκε σε μια γιορτή στη γειτονιά Βίγιας δε Σαλβάρκα στην Πόλη Χουάρες όπου δολοφονήθηκαν 16 νέοι.
Στις 23 Αυγούστου επίσης του 2010 βρέθηκαν 72 πτώματα μεταναστών που είχαν δολοφονηθεί από την οργάνωση Λος Σέτας στην Ταμαουλίαπς. Στις 25 Αυγούστου ένας κομάντο των Λος Σέτας πυρπόλησε το καζίνο Ρογιάλ του Μοντερρέυ, όπου πέθαναν 52 άτομα.

Στις 13 Μάη 2012 πετάχτηκαν 49 ακρωτηριασμένα πτώματα στην τοποθεσία Καδαρέυτα στο Νουέβο Λεόν.

Δέκα χρόνια από την έναρξη του πολέμου και το Μεξικό συνεχίζει να πεθαίνει αργά.


Πολιτεία της Τσιάπας: ιθαγενείς κοινότητες λένε όχι στην περιβαλλοντική αστυνομία

Στις 5 Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε το Φόρουμ «Υπεράσπιση της Γης, της Ζωής και των Ιθαγενικών Περιοχών» στην ιθαγενική κοινότητα Αμαδόρ Ερνάντες, όπου διαφορετικοί ιθαγενικοί λαοί της Ζούγκλας Λακαντόνα απέρριψαν την εγκατάσταση ενός νέου αστυνομικού σώματος που ονομάζεται «Περιβαλλοντική Αστυνομία», που υποτίθεται πως θα επιδιώκει την προστασία των φυσικών δρυμών.

Στο φόρουμ σχολιάστηκε ότι η τοποθέτηση της Περιβαλλοντικής Αστυνομίας είναι μια στρατηγική διασφάλισης ότι η πολυεθνικές εταιρείες θα μπουν στην περιοχή και να καταστρέψουν τις κοινότητες, τον πολιτισμό και την οργάνωσή τους, και θα καταπατήσουν τα δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν κατασκευαστικά έργα στη Ζούγκλα Λακαντόνα και στα Μπλε Βουνά.


Απελευθέρωση των κρατούμενων της φυλής Λοσίτσα

Οι φυλακισμένοι Φορτίνο Ενρίκες Ερνάντες και Αγκουστίν Λούνα Βαλένσια αφέθηκαν ελεύθεροι στις 6 Δεκέμβρη. Και οι δύο είχαν κατηγορηθεί άδικα ως μέλη του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού και ότι πραγματοποίησαν μια επίθεση στη μαρίνα του Ουατούλκο. Παρέμειναν στη φυλακή από το Σεπτέμβρη του 1996 όταν ο μεξικανικός στρατός ξεκίνησε μια εκστρατεία τρόμου στις ιθαγενικές κοινότητες της φυλής Λοσίτσα της πολιτείας της Οαχάκα. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν δεκάδες αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εκτελέσεις, όπως και εξάπλωση παραστρατιωτικών ομάδων.

Στη διάρκεια αυτών των 20 χρόνων έχουν απελευθερωθεί αρκετοί ιθαγενείς της φυλής Λοσίτσα, ωστόσο τουλάχιστον τέσσερις παραμένουν ακόμη έγκλειστοι. Έπειτα από δυο δεκαετίες καταστολής της περιοχής των Λοσίτσα στην Οαχάκα, η κρατική καταστολή ενάντια στους ιθαγενικούς πληθυσμούς και η φυλάκιση των μελών τους παραμένει μια πραγματικότητα που ωθείται κυρίως από νεοφιλελεύθερες επενδύσεις καταλήστευσης της γης.

Εδώ ολοκληρώνεται η πρώτη από τις 6 πιλοτικές εκπομπές μετάφρασης και μετάδοσης του δελτίου αντιπληροφόρησης Nebulosa από το ραδιόφωνο KeHuelga στην Πόλη του Μεξικού. Για παρατηρήσεις και προτάσεις, επικοινείστε μαζί μας στο HYPERLINK "psalidiradio@gmail.com" psalidiradio@gmail.com. Μέχρι το επόμενο δελτίο σας αποχαιρετούμε, κι όπως θα έλεγαν οι μεξικανοί σύντροφοί μας, hasta luego!


Ver en línea : descarga los audios desde aquí