Nebulosa Gr: Δελτίο #8, ειδήσεις από τα τέλη Μάρτη και το α΄ δεκαήμερο του Απρίλη 2017

, por nebulosa

Η εκπομπή Nebulosa Gr συνιστά προϊόν συνεργασίας των αυτοοργανωμένων κινηματικών σταθμών «Ράδιο Ψαλίδι» (Ρέθυμνο, http://psalidi.espivblogs.net/) και «KeHuelga Radio (Πόλη του Μεξικού, http://kehuelga.net/). Μεταδίδεται στις 14:00 και στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη ζώνη αντιπληροφόρησης στο «Ράδιο Ψαλίδι» και κάθε Τρίτη στη 13:00 ώρα Μεξικού στο «KeHuelga Radio» στο διαδίκτυο και στα 102,9 FM.


Θέματα:

 • Ατένκο: συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στους κατοίκους
 • Σονόρα: καταστολή κινητοποίησης αυτοκινητιστών
 • Βερακρούζ: Αθώωση βιαστών γόνων πλούσιων οικογενειών
 • Κι άλλες επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους
 • Γκερρέρο: ενάντια στις εξορύξεις
 • Κοινότητες ενάντια στο «νόμο της ράβδου» (Eruviel) στην πολιτεία του Μεξικού
 • Μιτσοακάν: νέα σφαγή στην Arantepacua
 • Πόλη Τέρας: ναι στο νερό όχι στις εταιρείες ακινήτων
 • Ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Άρθρο 19» για την ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης
 • Συνέντευξη τύπου για την επίθεση το Regeneración Radio
 • Τσιάπας: νοσοκόμες σε απεργία πείνας
 • Πόλη Τέρας: ολοκλήρωση της Εκστρατείας Υπεράσπισης της Μάνας Γης και των Κοινοτικών Εκτάσεων
 • Οαχάκα: Διαμαρτυρία για την επέμβαση της USAID
 • Βραζιλία: αύξηση των δολοφονιών υπερασπιστών γης
 • Χιλή: πορεία ενάντια στον νόμο για τις συντάξεις
 • Κολομβία: πορεία ενάντια στη δολοφονία αγροτών στην Κάουκα
 • Παλαιστίνη: ενάντια στην ισραηλινή κατοχή

Γεια χαρά. Οι ομάδες της μεξικανικής και της ελληνικής Nebulosa καλωσορίζουν με χαρά την απόφαση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού ραδιοφώνου «Ραδιοφράγματα» και του αυτοοργανωμένου ραδιοφώνου «105FM» στη Μυτιλήνη να αναπαράγουν στο πρόγραμμά τους την εκπομπή της Nebulosa. Η ανταλλαγή εκπομπών μεταξύ των αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων της Ελλάδας απλώνει την αντιπληροφόρηση μέσα από τη συνεργασία δομών με παρόμοιες στοχεύσεις, και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των αυτοοργανωμένων σταθμών που με τις μικρές δυνάμεις τους έχουν αναλάβει ένα τεράστιο έργο: να δημιουργούν εστίες ελεύθερης δημιουργίας και αντιπληροφόρησης για τους κοινωνικούς αγώνες και την καταστολή τους, ανοίγοντας ρωγμές στον τοίχο της παραπληροφόρησης και των ψεμάτων που υψώνουν τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης αναπαράγοντας τον εξουσιαστικό λόγο και τις δομές του καπιταλισμού.

Το όγδοο δελτίο της Nebulosa μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δύο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κινηματικό ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας, που καλύπτουν της ειδήσεις του τέλους του Μάρτη και πρώτου δεκαήμερου του Απρίλη 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:


1. Ατένκο: συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στους κατοίκους

Στις 28 Μάρτη κάτοικοι του Σαν Λουίς Tecuautitlan δέχτηκαν επίθεση και πολιορκήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να σταματήσουν την αντίσταση απέναντι στην εκμετάλλευση των πατρογονικών τους λόφων. Γύρω στις 9:30 το πρωί εισέβαλαν αυτοκίνητα και φορτηγά της οικοδομικής εταιρείας «Φρανσίσκο Αγκιλάρ Γκόμεζ» συνοδευόμενα από πολιτειακούς μπάτσους ώστε να συνεχίζουν το έργο κατασκευής του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού. Οι κάτοικοι μόλις το αντιλήφθηκαν απέκλεισαν την πρόσβαση των φορτηγών, πράγμα αρκετό για να προκαλέσει την παρέμβαση των μπάτσων που άρχισαν να χτυπούν τους κατοίκους.

Η τοποθεσία του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου δεν είναι στην κοινότητα, αλλά στο πλαίσιο του έργου είναι αναγκαία η ισοπέδωση λόφων που βρίσκονται στην περιοχή τους.


2. Σονόρα: καταστολή κινητοποίησης αυτοκινητιστών

Στις 31 Μάρτη το απόγευμα πολιτειακοί και δημοτικοί μπάτσοι κατέστειλαν βίαια μια διαμαρτυρία αυτοκινητιστών και των οικογενειών τους που είχαν αποκλείσει εθνική οδό της πολιτείας της Σονόρα για να απαιτήσουν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Συγκοινωνίας της πολιτείας να ακυρώσει την αναίτια ανάκληση των αδειών τους που αφήνει χωρίς εισοδήματα εκατοντάδες οικογένειες. Η επιχείρηση καταστολής περιλάμβανε γύρω στους 100 μπάτσους, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ελικόπτερο που επέβλεπε να μη ξεφύγει κανείς από την επίθεση. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, στόχος των μπάτσων δεν ήταν η άρση του μπλόκου, αλλά η βίαια καταστολή των διαδηλωτών. Ανάμεσα στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ένας μπάτσος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των καμερών ότι μόνο για την εξαιρετική υποκριτική του ικανότητα σε δευτερεύοντα ρόλο ταινίας δράσης του οποίου ο ρόλος είναι να αδειάσει 20 φορές το γεμιστήρα του και να παίρνει εκφράσεις ψυχοπαθή, αλλά γιατί σε διάφορες εικόνες φαίνεται να σημαδεύει πρώτα έναν άντρα που κρατάει δυο παιδιά, έπειτα, με βλέμμα που φαίνεται να λέει «αν κινηθείς σε σκοτώνω», φαίνεται να σημαδεύει ένα ζευγάρι που τον κοιτάζει ατάραχα σε απόσταση λίγων μέτρων και τέλος σημαδεύει μέλη του Ερυθρού Σταυρού που μετέβησαν για να φροντίσουν τους τραυματίες (βλ. https://desinformemonos.org/sonora-violenta-represion-manifestantes-parte-policia-estatal-municipal/ 1η, 2η, 3η, 5η και 7η φωτογραφία).

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και ότι δεν έχουμε όπλα, αλλά πού πού αξίζει να τους ξαλαφρώνουμε τους μπάτσους από τα σήματα, τα κλομπ και τα όπλα τους και να τρώνε ένα μπερντάχι ξύλο.


3. Βερακρούζ: Αθώωση βιαστών γόνων πλούσιων οικογενειών

Πριν ένα χρόνο τρεις γόνοι καλών οικογενειών, με άκρες στους πολιτικούς της περιοχής, βίασαν μια ανήλικη γυναίκα με το όνομα Δάφνη. Όταν τους έγινε καταγγελία από τον πατέρα του κοριτσιού φυγαδεύτηκαν με την προστασία των οικογενειών τους. Αργότερα ένας από αυτούς, ο Ντιέγο Κρουζ, εκδόθηκε στην Ισπανία για να δικαστεί στο Μεξικό. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και τα βουτυρόπαιδα οι φίλοι του αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, καθώς ο δικαστής έκρινε ότι την άγγιξαν χωρίς «λαγνεία ούτε πρόθεση συνουσίας», σαν οι κατηγορούμενοι να μην είχαν απαγάγει το κορίτσι, σβήνοντας επιπλέον όλα τα στοιχεία που υποδείκνυαν βιασμό με διείσδυση.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Βερακρούζ, ο Ντιέγο Κρουζ έπρεπε να σαπίσει στη φυλακή το λιγότερο για πέντε με δέκα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή άγγιξε τη Δάφνη, χωρίς να λογαριάζουμε τη διείσδυση, την απόπειρα κακοποίησης ανήλικης και την ηθική και φυσική προσβολή της ακεραιότητάς της.
Την ίδια εβδομάδα απελευθερώθηκε ένα ακόμη πλουσιόπαιδο, ο Χόρχε Φρανσίσκο Περέδα Καμπάγιος, ο οποίος βίασε μια φοιτήτρια και αργότερα ανέβασε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο με συνέργια των φίλων του. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι νεαροί φυγαδεύτηκαν. Ο Χόρχε Φρανσίσκο δεν κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη, ωστόσο προς το παρόν έχει κατορθώσει να γλιτώσει τα μέχρι 25 χρόνια φυλακής που του αναλογούσαν, καθώς ένας δικαστής έκρινε ότι η φοιτήτρια ήταν αρκετά νηφάλια και θα μπορούσε να είχε αντισταθεί σε περίπτωση κακοποίησης.

Η γιαγιά της Δάφνης, καθώς και άλλες γυναίκες στη Βερακρούζ, βγήκαν αγανακτισμένες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απελευθέρωση των πλουσιόπαιδων. Μια δημοσιογράφος ανέφερε σε σχέση με αυτό: «Η σεξουαλική βία δεν συνιστά ερωτική πράξη, αλλά βίαιη εξουσιαστική συμπεριφορά που χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσο επιβολής και υποταγής. Οι βιασμοί δεν συνιστούν τυχαία περιστατικά, αλλά ηθελημένες πράξεις που απαιτούν σχεδιασμό και στρατηγική».

Και στις δύο περιπτώσεις οι μαρτυρίες των γυναικών απαξιώθηκαν, δεν εισακούστηκαν από τους δικαστές που προστάτεψαν τους γόνους τω ελίτ οικογενειών της Βερακρούζ, πράγμα που μας δείχνει επιπλέον το πρόσωπο το κράτους-βιαστή.


4. Κι άλλες επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους

Μόλις μερικές μέρες μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπρίτς στην Τσιουάουα, καταγράφηκαν νέες επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους σε διάφορες πολιτείες της χώρας. Στις 28 Μάρτη ο δημοσιογράφος Χούλιο Ομάρ Γκόμεζ δέχτηκε επίθεση με σφαίρες από αγνώστους ενώ έβγαινε από το σπίτι του στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ. Την επόμενη μέρα, στην Πόσα Ρίκα της Βερακρούζ, δέχτηκε επίσης ένοπλη επίθεση ο δημοσιογράφος Αρμάντο Αρριέτα Γρανάδος. Την ίδια μέρα, στην Coahuila, παραβιάστηκε το σπίτι του Χόρχε Αλεχάντρο Σαουσέδο, μέλος του μέσου επικοινωνίας «η Δικτύωση είναι Δύναμη» και υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν μέσω της καταστροφής, ο Όσκαρ Καντού, διευθυντής της εφημερίδας «el Norte de Ciudad Juárez» ανακοίνωσε στις 2 Απρίλη ότι κλείνει το έντυπο καθώς δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την άσκηση δημοσιογραφίας στην πολιτεία της Τσιουάουα. Σχολίασε επίσης ότι «η ανεύθυνη ανεπάρκεια στις υπηρεσίες των τριών επιπέδων διοίκησης –δημοτικό, πολιτειακό, ομοσπονδιακό- έχουν το μερίδιό τους στη λήψη της απόφασης για το κλείσιμο της εφημερίδας καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι εγγυήσεις για την άσκηση δημοσιογραφίας στην πολιτεία».


5. Γκερρέρο: ενάντια στις εξορύξεις

Στις 2 Απρίλη ολοκληρώθηκε στην πολιτεία του Γκερρέρο ένα φόρουμ ενημέρωσης με τη συμμετοχή μελών του «Περιφερειακού Συμβουλίου Αγροτικών Διοικήσεων» του Όρους του Γκερρέρο και του οργάνου «Κόστα Τσίκα για την Υπεράσπιση της Κοινοτικής Γης» που αποφάσισαν να αποτρέψουν τη μεταλλευτική εκμετάλλευση και την καταλήστευση της κοινοτικής γης και των φυσικών πόρων των περιοχών τους.

Στη διάρκεια του φόρουμ έγινε γνωστό ότι «από το 2012 οι αγροτικές μονάδες εκδίδουν ανακοινώσεις απόρριψης μεταλλευτικών έργων και υπέρ έργων διατήρησης της βιόσφαιρας των υψιπέδων του Γκερρέρο». Ανάμεσα στις δράσεις για την αποτροπή χρήσης και κατάχρησης του εδάφους, έχουν εκδοθεί διακηρύξεις συνελεύσεων με τις οποίες αποκηρύσσονται οι εξορύξεις. Επίσης έχουν τροποποιηθεί κανονισμοί και καταστατικά των περιουσιακών στοιχείων των κοινοτήτων και των εχίδος ώστε να απαγορευτούν οι εξορύξεις μέσω αυτών νομικών οργάνων ή κάθε άλλο έργο που επηρεάζει το περιβάλλον.

Εκτός από τις προτάσεις ως προς τα νομικά ζητήματα που, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, έκαναν πολλές κοινότητες, οι εκπρόσωποι πρότειναν κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η σύναψη παραχωρήσεων εκμετάλλευσης σε μεταλλευτικές εταιρείες και η καταστροφή του περιβάλλοντος.


6. Κοινότητες ενάντια στο «νόμο της ράβδου» (Eruviel) στην πολιτεία του Μεξικού

Στο προηγούμενο δελτίο αναφέραμε ότι στις 28 Μάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά για άρθρα που παραβιάζουν τα διεθνή στάνταρ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμπεριέχονται στο Νόμο Κανονικοποίησης της Χρήσης Δημόσιας Βίας στην Πολιτεία του Μεξικού, γνωστά ως νόμος Eruviel.

Στις 29 Μάρτη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Επικοινωνίας, διάφορες κοινότητες που επηρεάζονται από το νόμο παρουσίασαν τους αγώνες τους. Σε αυτό το σημείο η μεξικανική Nebulosa έχει ηχητικό αρχείο με την παρουσίαση των διαφορετικών οργάνων που εκπροσωπήθηκαν, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι δάσκαλοι που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι φοιτητές των αγροτικών ακαδημιών. Από υπόλοιπες περιπτώσεις, η ελληνική Nebulosa ξεχωρίζει την περίπτωση της κοινότητας Τεκάμας, που ανήκει στο Αυτόνομο Σύστημα Διαχείρισης Πόσιμου Νερού. Η κοινότητα βρίσκεται σε αντίσταση καθώς ο δήμαρχος όπως και η πολιτειακή κυβέρνηση την πιέζουν να περάσει η διαχείριση του νερού στον δήμο.

Η κοινότητα θεωρεί ότι η κοινοτική διαχείριση του νερού εξασφαλίζει την καλή του χρήση και την πρόσβαση σε όσους το χρειάζονται, ενώ η μετατροπή του σε δημοτικό θα αποτελούσε βήμα για την ιδιωτικοποίηση και το σφετερισμό του από ιδιωτικές εταιρείες.

Για τις κοινότητες, ο αγώνας θα είναι συνεχής, για την υπεράσπιση του νερού, της γης, της ζωής και του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Ήδη οι οργανώσεις έχουν καταγράψει τουλάχιστον 250 επιθέσεις ενάντια σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία του Μεξικού. Υποψιάζονται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 καταγγελίες ενάντια σε αγωνιστές, πράγμα που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς ο αριθμός δεν ανακοινώνεται.


7. Μιτσοακάν: νέα σφαγή στην Arantepacua

Το βράδυ της 5ης Απριλίου από διάφορα μέσα άρχισε να μεταδίδεται η βίαιη καταστολή της κοινότητας Αραντεπάκουα που κατοικείται από ιθαγενείς του λαού Πουρέπετσα: μπάτσοι και στρατός έσφαξαν και επιτέθηκαν στους κατοίκους της κοινότητας. Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν δεκάδες τραυματίες, αδιευκρίνιστος αριθμός ερευνών σε σπίτια, η πρόκληση τρόμου στην κοινότητα, τεράστιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ιθαγενικών λαών, και επιπλέον η δολοφονία τεσσάρων κατοίκων, των Santiago Crisanto Luna, José Carlos Jiménez Crisóstomo, Francisco Jiménez Alejandre και Luis Gustavo Hernández Cohenete.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στις 4 Απρίλη μια επιτροπή κατοίκων της Αραντεπάκουα είχε κανονισμένη μια συνάντηση με τη Γραμματεία της Κυβέρνησης του Μιτσοακάν για να παραδώσουν ένα έγγραφο διαμαρτυρίας στην πολιτειακή κυβέρνηση η οποία διέταξε την κατάληψη από δυνάμεις δημόσιας ασφαλείας 520 εκταρίων γης την οποία προσπαθεί να μοιράσει η Αραντεπάκουα με τη γειτονική της κοινότητα Καπακουάρο.

Επιπλέον, γύρω στις 9:30 το πρωί της προηγούμενης μέρας, σε μια επιχείρηση που συντονιζόταν από τις πολιτειακές δυνάμεις και την Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων σταμάτησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν εκπροσώπους της κοινότητας που είχαν προκανονισμένη συνάντηση με την πολιτειακή κυβέρνηση και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 400 μπάτσοι για να αποτρέψουν την μετάβαση 200 κατοίκων. Μέσω τηλεφώνου, ο Αντιγραμματέας της Πολιτειακής Κυβέρνησης επέτρεψε τη μετάβαση μόνο 38 εκπροσώπων. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, αυτή η επιτροπή μεταφέρθηκε στη Μορέλια για να παραβρεθεί στο διάλογο με την κυβέρνηση, με τη συνοδεία τουλάχιστον 10 πολιτειακών μπάτσων.
Προς έκπληξη των κατοίκων, η συνάντηση με την πολιτειακή κυβέρνηση έγινε μόνο και μόνο για να τους γνωστοποιηθεί ότι η επίλυση της διαμάχης θα πραγματοποιούνταν σε διάστημα πέντε μηνών. Επιπλέον ο Αντιγραμματέας της Κυβέρνησης του Μιτσοακάν τους ενημέρωσε ότι υπήρχε ένας νέος νόμος που απαγόρευε τις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Ως κερασάκι στην τούρτα, το λεωφορείο με το οποίο ταξίδεψαν καταγγέλθηκε ως κλεμμένο.

Λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση με τις αρχές στην πόλη της Μορέλια, ενώ επέστρεφαν με το λεωφορείο οι κάτοικοι της κοινότητας, μια ισχυρή αστυνομική επέμβαση τους έκλεισε το δρόμο και αρκετοί ομοσπονδιακοί μπάτσοι μπήκαν στο λεωφορείο, εντόπισαν τους εκπροσώπους της κοινότητας και τους συνέλαβαν.
Ωστόσο αυτό ήταν απλά μια μικρή πρόβα του σχεδίου «ειρήνευσης» που είχε ετοιμάσει ο γραμματέας της κυβέρνησης Σιλβάνο Αουρεόλες διατάζοντας τη σκληρή καταστολή που υπέστη η κοινότητα την επόμενη μέρα. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, οι πολιτειακές αρχές, με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιδόθηκαν στο έργο δικαιολόγησης της σφαγής μέσω της στοχοποίησης των κατοίκων λέγοντας ότι οι κάτοικοι έστησαν ενέδρα στους μπάτσους οι οποίοι αναγκάστηκαν να αμυνθούν. Ο γραμματέας της κυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά ότι «καθώς οι κάτοικοι είναι αφελείς, παραπλανούνται εύκολα από «αποσταθεροποιητικά στοιχεία».

Στην ίδια λογική, στις 7 Απρίλη οι συλληφθέντες πέρασαν από δίκη με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: η περίπτωση της Αραντεπάκουα είναι ενδεικτική για τον τρόπο που το μεξικανικό κράτος κατασκευάζει διαμάχες μεταξύ ιθαγενικών κοινοτήτων παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους κατοίκους τους ως αγροίκους που σφάζονται για ένα κομμάτι γης. Οι δύο κοινότητες είχαν έρθει σε συμφωνία το 1941 μοιράζοντας τα 256 εκτάρια γης στη μέση. Το 1986, με κρατική απόφαση, παραχωρήθηκε περισσότερη γη στη γειτονική κοινότητα, παραγνωρίζοντας την κοινή συμφωνία. Παρά τις προσπάθειες και των δύο κοινοτήτων να επιλύσουν το ζήτημα, το κράτος καθυστερεί κατασκευάζοντας την ένταση.

Επιπλέον η Αραντεπάκουα, μαζί με την κοινότητα της Σάντα Μαρία Οστούλα και του Τσεράν, είναι ανάμεσα στις κοινότητες του Μιτσοακάν που έχουν σταθεί αλληλέγγυες σε διάφορα κινήματα, έχουν δημιουργήσει δικές τους μορφές διακυβέρνησης, διαθέτουν υψηλή εσωτερική οργάνωση που τους επιτρέπει να αποτρέπουν κρατικούς σχεδιασμούς και είναι ενεργές στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο. Για όλους αυτούς τους λόγους δέχονται ισχυρή καταστολή.


8. Πόλη Τέρας: ναι στο νερό όχι στις εταιρείες ακινήτων

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από τη Γενική Συνέλευση των λαών και γειτονιών του Κογιοακάν στη νότο της Πόλης Τέρας συνεχίζουν τον αγώνα τους για την πρόσβαση στην πηγή πόσιμου νερού στην Αστέκας 215 ενάντια στην εταιρεία ακινήτων «Θέλω Σπίτι». Στη διάρκεια της κατασκευής ακινήτων που ετοιμάζει η εταιρεία στην περιοχή έχουν χαθεί χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού, χωρίς αυτό να προκαλέσει την ακύρωση του έργου ή κάποιο πρόστιμο.

Απέναντι σε αυτήν την ατιμωρησία, στις 6 Απρίλη οι συμμετέχουσες στην Γενική Συνέλευση προχώρησαν σε πορεία για να απαιτήσουν την παύση του έργου και κανονική η παροχή νερού, καθώς κάποιες γειτονιές παρουσιάζουν έλλειψη τους τελευταίους τρεις μήνες. Η πορεία άρχισε από το σημείο της πηγής και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του δημοτικού διαμερίσματος. Καθώς δεν υπήρξε απάντηση των αρχών, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός παρακείμενης λεωφόρου για μερικές ώρες. Στην πορεία συμμετείχαν και δυο από τις μητέρες των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα που δήλωσαν αλληλέγγυες στον αγώνα των κατοίκων.

Στις 8 Απριλίου τρία δημοτικά διαμερίσματα προχώρησαν σε αποκεντρωμένες δράσεις για να επιδείξουν την απόρριψη σχεδίων εξευγενισμού της πόλης. Με το σύνθημα «δεν υπάρχει πια νερό με τόσα κατασκευαστικά έργα» οι κάτοικοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό διάφορων εταιρειών ακινήτων και απέτρεψαν την πώληση διαμερισμάτων που σκόπευε να πραγματοποιήσει σε ένα ξενοδοχείο η εταιρεία «Θέλω Σπίτι».


9. Ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Άρθρο 19» για την ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης

Εν μέσω του πολέμου στον οποίο βρίσκεται η χώρα, η οργάνωση «Άρθρο 19» παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της για το 2016 σε σχέση με τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Η οργάνωση κατέγραψε 426 επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Σημαντικό μέρος τους τελέστηκαν από κρατικούς λειτουργούς σε δημοτικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Στο top five των πόλεων με τις περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις βρίσκεται η Πόλη του Μεξικού με 71 πράξεις βίας, ακολουθεί η Οαχάκα με 60, η Βερακρούζ με 58, η Πουέμπλα με 28 και το Γκερρέρο με 26. Σύμφωνα με την έκθεση οι επιθέσεις δεν ήταν μόνο φυσικές, αλλά υπήρξαν και απειλές θανάτου, καταδίωξη, ψηφιακή παρακολούθηση και εκφοβισμός.

Σα να μην έφταναν οι επιθέσεις, οι απειλές και οι δολοφονίες δημοσιογράφων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και τα καρτέλ ναρκωτικών για να ελέγξουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία πληροφοριών, ένας άλλος μηχανισμός εξίσου αποτελεσματικός είναι η ψήφιση νόμων που ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση «και τη λογοκρισία σε σχέση με το παρελθόν» ιδίως αναφορικά με την περίοδο από το 1960 μέχρι το 1980, γνωστή ως εποχή του «Βρώμικου Πολέμου». Για παράδειγμα, μόλις μπήκε σε εφαρμογή ο Ομοσπονδιακός Νόμος για τα Αρχεία στα τέλη του 2014 νομιμοποιήθηκε η πρακτική να χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτά πριν το πέρας 30 με 70 χρόνων.


10. Συνέντευξη τύπου για την επίθεση το «Regeneración Radio»

Από τη γενικότερη επίθεση ενάντια στην πρόσβαση και τη διάδοση της πληροφόρησης δεν εξαιρούνται τα μέσα αντιπληροφόρησης. Το στούντιο των συντροφισσών και των συντρόφων μας από το Regeneración Radio ξηλώθηκε και λεηλατήθηκε στις 7 Μαρτίου. Για τον ένα μήνα από την επίθεση, οι συντρόφισσες πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Ενημέρωσης, στην οποία κατήγγειλαν την επίθεση η οποία αποτελεί τμήμα του γενικότερου κλίματος βίας ενάντια σε δημοσιογράφους και μέλη δομών ενημέρωσης. Επιπλέον, για τα ελεύθερα και κοινοτικά ραδιόφωνα έχει υπάρξει ολόκληρη εκστρατεία από πλευράς του κράτους για να αποτρέψει τη μετάδοση από τα FM, εξαιτίας των προαπαιτούμενων για το ραδιοφωνικό εξοπλισμό που ζητούνται και την επιβολή νόμων που στοχοποιούν την εγκατάσταση κοινοτικών ραδιοφώνων.

Στη συνέντευξη τύπου οι συντρόφισσες αφηγήθηκαν τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί τα περασμένα χρόνια, τονίζοντας ότι η λεηλασία που υπέστησαν στις 7 Μάρτη ήταν στοχευμένη και επιδίωκε να σταματήσει το έργο της ενημέρωσης που επιτελούν. Τέλος σχολίασαν ότι η άσκηση του δικαιώματος στην ενημέρωση στο τρέχον κλίμα επιθέσεων, δολοφονιών, εξαφανίσεων και καταλήστευσης στη χώρα είναι κομβικό ώστε η κοινωνία να δώσει σημασία και να ενδιαφερθεί για την αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος.


11. Τσιάπας: νοσοκόμες σε απεργία πείνας

Ήδη συμπληρώνεται μια βδομάδα από την έναρξη απεργίας πείνας νοσοκόμων στην Τσιάπας. Οι νοσοκόμες έχουν προβεί σε αυτήν την κίνηση για να διαμαρτυρηθούν για τις κάκιστες συνθήκες εργασίας που απαντώνται στα νοσοκομεία αυτής της πολιτείας, τα οποία επιπλέον παρουσιάζουν έλλειψη φαρμάκων και αναλώσιμων. Σε ανακοίνωσή τους στις 7 Απρίλη γράφουν: «Ξεπερνώντας τις 140 μέρες από την έναρξη της απεργίας πείνας επιθυμούμε να τονίσουμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο αίσθημα που είχαμε και στην αρχή της διαμαρτυρίας μας. Συνεχίζουμε να επιμένουμε να δώσει επιτέλους λύση η κακή κυβέρνηση και να αποκαταστήσει κάθε βλάβη που έχει προκαλέσει στο θεσμό της υγείας και στους εργαζομένους του».

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία άρχισαν στις αρχές του χρόνου καθώς τα νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε φάρμακα, εξοπλισμό, μηχανήματα και προσωπικό. Επιπλέον, έχει εντοπιστεί κακοδιαχείριση από μεριάς της πολιτειακής κυβέρνησης ως προς τη χρηματοδότηση της υγείας στην Τσιάπας με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μη λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Διαμαρτύρονται επίσης για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και τη λεηλασία του ταμείου των εργαζομένων. Και σα να μην έφταναν αυτά, οι αρχές, ως απάντηση, το Μάρτη απέλυσαν 15 νοσοκόμες, μέλη του βοηθητικού προσωπικού και γιατρούς, πράγμα που υπήρξε η αφορμή για την έναρξη της απεργίας πείνας από τις νοσοκόμες. Έχουν ανακοινώσει ότι κάθε 48 ώρες μια επιπλέον νοσοκόμα θα συμμετέχει στην απεργία.


12. Πόλη Τέρας: ολοκλήρωση της Εκστρατείας Υπεράσπισης της Μάνας Γης και των Κοινοτικών Εκτάσεων

Στις 10 Απριλίου, με τη συμπλήρωση 98 χρόνων από τη δολοφονία του Εμιλιάνο Ζαπάτα, ιθαγενικοί λαοί, αγροτικές κοινότητες, γειτονιές, συλλογικότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στην Εκστρατεία για την Υπεράσπιση της Μάνας Γης αποφάσισαν να ολοκληρώσουν αυτή την πρωτοβουλία. Πραγματοποιήθηκαν τελετές λήξης στην Τσιάπας, το Χαλίσκο, την Οαχάκα και στο κέντρο της χώρας. Στην Πόλη Τέρας συναντήθηκαν μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο λαοί και οργανώσεις από την πρωτεύουσα και την πολιτεία του Μεξικού. Γύρω από μια τελετουργική προσφορά και με πορτρέτα του Εμιλιάνο Ζαπάτα διάβασαν μια ανακοίνωση και ακολούθησαν οι ανακοινώσεις άλλων οργανώσεων.

Η Εθνική Εκστρατεία για την Υπεράσπιση της Μάνας Γης, της Ζώης και των Κοινοτικών Εκτάσεων άρχισε στις 20 Νοέμβρη και στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης σε πολλά μέρη της χώρας. Ένα από τα κυριότερα μηνύματα της εκστρατείας ήταν το ακόλουθο: «Σε όλη τη χώρα και στις κοινότητές μας θα κάνουμε γνωστούς τους αγώνες και την ιστορία μας, το πώς υπερασπιζόμαστε τη γη, τη ζωή και τις κοινοτικές εκτάσεις. Θα βγούμε σε κάθε μέρος που θα μας καλέσουν για να εξηγήσουμε το πώς καταστρέφεται και λεηλατείται η Μάνα μας η Γη, το πώς πεθαίνει η φύση, οι κοινότητες και οι γειτονιές μας και θα εξηγήσουμε το γιατί είναι σημαντικό για τα προστατέψουμε. Θα εξηγήσουμε ότι ο αγώνας μας δεν είναι μόνο για τις περιοχές μας, ούτε μόνο για τις κοινότητες και τις γειτονιές μας, αλλά για την υπεράσπιση της ζωής, της Μάνας γης, για ένα αξιοπρεπές μέλλον και παρόν για όλες και για όλους».


13. Οαχάκα: Διαμαρτυρία για την επέμβαση της USAID

Στις 4 Απρίλη η «Συσπείρωση Ιθαγενικών Λαών του Ίστμο Οαχάκας για την Υπεράσπιση της Κοινοτικής Γης» εξέδωσε καταγγελία για την επέμβαση της υπηρεσίας ανάπτυξης των ΗΠΑ, γνωστότερης ως USAID, για την προώθηση του μοντέλου ιδιωτικοποίησης και εξόρυξης για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Στην ανακοίνωση γράφει: «Γνωρίζουμε το έργο της USAID σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής και των μεθόδων που έχει για να διαλύει κοινωνικές κινητοποιήσεις και οργανώσεις που υπερασπίζονται τη γη και τους φυσικούς τους πόρους. Θυμόμαστε ότι ακριβώς αυτός ο οργανισμός χρηματοδότησε τον Αιολικό Χάρτη του Ίστμο του Tehuantepec ο οποίος άνοιξε το δρόμο για την επιβολή αιολικών πάρκων που είχαν αρνητικό αντίχτυπο στις μορφές ζωής, στη γη μας, το πολιτισμό μας και το περιβάλλον».

Επίσης σημείωσαν ότι οι USAID σκοπεύει να χορηγήσει 1.825.000 δολάρια σε οργανώσεις, ή καλύτερα σε κοινωνικούς μισθοφόρους, που θα αναμειγνύονται σε έργα τα οποία αντιμετωπίζουν αντιστάσεις στις κοινότητες του Ίστμο όπου επιδιώκουν να εγκαταστήσουν κι άλλες ανεμογεννήτριες. Συνεχίζουν λέγοντας ότι «η USAID δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πηγή του προβλήματος είναι η απόλυτη διαφωνία μεταξύ των αξιών, του πολιτισμού και κοσμοθεώρησης των ιθαγενών με το εξορυκτικό, απολυταρχικό μοντέλο για την παραγωγή ενέργειας που επιβάλλεται από ιδιωτικές εταιρείες και από τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό το μοντέλο, και ακόμη περισσότερο να συμμετάσχουμε σε αυτό, όσο κι αν το διανθίζουν με υποσχέσεις ‘ανάπτυξης’».
Διεθνείς ειδήσεις


14. Βραζιλία: αύξηση των δολοφονιών υπερασπιστών γης

Σύμφωνα με την «Έκθεση Συγκρούσεων στην Ύπαιθρο της Βραζιλίας» που σύνταξε η «Επισκοπική Επιτροπή για τη Γη», το 2016 δολοφονήθηκαν 60 άτομα που σχετίζονταν με τον αγώνα διεκδίκησης αγροτικής μεταρρύθμισης και την υπεράσπιση των κοινοτικών εκτάσεων, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχος αριθμός έχει να εμφανιστεί από το 2003, όταν είχαν δολοφονηθεί 71 άτομα. Το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων συνέβη στην περιοχή της Αμαζονίας. Κύρια αιτία των συγκρούσεων αποτελούν οι διαμάχες για τη γη και τη διαχείριση του νερού, και παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση σε περιοχές όπου επεκτείνεται η αγροτική βιομηχανία, οι μεταλλευτικές εταιρείες και τα μεγάλα έργα υποδομής.

Η διεθνής οργάνωση αγροτών Via Campesina σημειώνει ότι η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν η δολοφονία της Nilce de Souza Magalhães, ηγετικού μέλους του Κινήματος Πληγέντων από τα Φράγματα, στην περιοχή Ρονόντια της Αμαζονίας. Εξαφανίστηκε στις 7 Γενάρη 2016 και το σώμα της βρέθηκε πέντε μήνες αργότερα με δεμένες πέτρες στα χέρια και στα πόδια στο βυθό του φράγματος που έλεγχε η υδροηλεκτρική μονάδα ενάντια στην οποία μαχόταν η Νίλσε. Οι δυο κόρες της αναγνώρισαν το ρολόι και τα ρούχα της.

Σε άλλες περιπτώσεις ο δολοφονίες διαπράχτηκαν από τις οπλισμένες ομάδες που χρηματοδοτούν οι μεγάλοι τσιφλικάδες για να σφετεριστούν κοινοτικές εκτάσεις ή αντιδρώντας στη διεκδίκηση των μεγάλων τσιφλικιών από τις κοινότητες. Σύμφωνα με την «Επισκοπική Επιτροπή για τη Γη», από το 1964 μέχρι το 2016 έχουν δολοφονηθεί 2.507 άτομα στις αγροτικές περιοχές της Βραζιλίας. Μια από τις πιο βίαιες περιόδους ήταν η δεκαετία του 1980 που συνέπεσε με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εκείνη τη δεκαετία ιδρύθηκε το «Κίνημα Αγροτικών Εργατών Χωρίς Γη» και αυξήθηκαν οι κοινωνικές κινητοποιήσεις για τη δημοκρατικοποίηση της γης. Από τη μεταπολίτευση το 1985 μέχρι το 2016 η Επιτροπή έχει καταγράψει 1.833 δολοφονίες, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από την περίοδο της δικτατορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δολοφονίες ήταν περισσότερες, αλλά ότι οι καταχωρίσεις ήταν πλημμελείς κατά την περίοδο της δικτατορίας.


15. Χιλή: πορεία ενάντια στον νόμο για τις συντάξεις

Στις 27 Μάρτη χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους των κυριότερων πόλεων της Χιλής όπως το Σαντιάγο, το Βαλπαραΐσο και η Κονσεψιόν, για να απαιτήσουν την ανάκληση του ιδιωτικού συστήματος ασφαλίσεων που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Αυγούστου Πινοσέτ. Οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τα ταμεία των συντάξεων έταζαν τότε ότι η σύνταξη θα έφτανε το 70 τοις εκατό του μισθού. Αντίθετα, αυτό που έγινε ήταν να πλουτίσουν τα ταμεία των εταιρειών.

Οι διαδηλωτές ενώθηκαν σε όλη τη χώρα υπό το σύνθημα «Έξω οι εταιρείες από τη διαχείριση των ταμείων». Ένας από τους διαδηλωτές σχολίασε: «Με αυτή την τεράστια κινητοποίηση ελπίζουμε να εκφραστεί από κοινού, να φανεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε αν δεν παύσει αυτό το απαίσιο σύστημα που καταδικάζει τους γονείς μας, τους παππούδες μας σε συντάξεις πείνας».


16. Κολομβία: πορεία ενάντια στη δολοφονία αγροτών στην Κάουκα

Στις 31 Μάρτη χιλιάδες ιθαγενείς της Κάουκα πραγματοποίησαν πορεία στην Παναμερικανική Οδό της Κάουκα για να καταδικάσουν τις δολοφονίες ηγετών της υπαίθρου, την παρουσία παραστρατιωτικών οργανώσεων, την αύξηση καλλιέργειας κοκαΐνης και την άνοδο εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως κλοπές, εκβιασμοί, ζωοκλοπές και απειλές. Η πορεία ενώθηκε υπό το σύνθημα «αγωνιζόμαστε για τη ζωή, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή μας».
Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους δυο μήνες έχουν καταγραφεί διάφορες δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος, δασκάλων και αγροτών στην Κάουκα. Ανάμεσά του, του Febrero Faiver Cerón Gómez, προέδρου του Συμβουλίου Κοινοτικής Δράσης της περιφέρειας Εσμεράλδας του Μερκαδέρες, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 18 Φλεβάρη από σειρά πυροβολισμών ενώ γύριζε στο σπίτι του. Ανάλογες ήταν και άλλες δολοφονίες που ακολούθησαν.


17. Παλαιστίνη: ενάντια στην ισραηλινή κατοχή

Στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που είναι κατεχόμενες από το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μάρτη διαφορετικές διαμαρτυρίες με αφορμή την «Ημέρα της Γης», ημέρα μνήμης της δολοφονίας έξι Παλαιστίνιων το 1976 που διαμαρτύρονταν ενάντια στην κατάσχεση αραβικής γης από το Ισραήλ.
Οι διαμαρτυρίες λάμβαναν χώρα την ώρα που το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφιζε την έγκριση κατασκευής ενός νέου ισραηλινού οικισμού σε κατειλημμένες παλαιστινιακές εκτάσεις στη Δυτική Όχθη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Στις 2 Απρίλη, αφότου έγινε γνωστή η έγκριση του νέου οικισμού χιλιάδες άτομα πραγματοποίησα πορεία από τη δυτική Ιερουσαλήμ με την Πόρτα της Γιάφα στη παλιά πόλη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον ισραηλινό έλεγχο παλαιστινιακών περιοχών, ιδίως της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και υποστηρίζοντας μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης.


Εδώ ολοκληρώνονται το 8ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις από τα τέλη Μάρτη μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κινηματικό ραδιόφωνο Ké Huelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο Ké Huelga για την εκπομπή μας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.