Nebulosa Gr: Δελτίο #12: γ΄ δεκαήμερο Μάη - 5 Ιούνη

Γεια χαρά! Το 12ο δελτίο της Nebulosa μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δύο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο ελεύθερο, κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει τις ειδήσεις του τρίτου δεκαήμερου του Μάη μέχρι τις 5 Ιούνη 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

1. Τσιάπας: Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο ορίζει το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και την ιθαγενή εκπρόσωπό του

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Μάη στο κεντρικό αμφιθέατρο του CIDECI-Πανεπιστημίου της Γης στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας εγκαινιάστηκαν οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και της Εκπροσώπου του. Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, προσκεκλημένοι λαοί, επίτροποι, διοικητές, διοικήτριες και βάσεις στήριξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού, μέλη της Εθνικής και Διεθνούς Έκτης, και εκπρόσωποι μέσων αντιπληροφόρησης και συμβατικών μέσων.
Στη Συντακτική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και η Γενική Διοίκηση του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού, καθώς και η Εμίλια Αουρόρα Σόσα Μαρίν, χήρα του Ντον Φέλιξ Σεράν, ενός από τους τελευταίους επιζήσαντες της Μεξικανικής Επανάστασης που απεβίωσε τον προηγούμενο μήνα. Λίγο αργότερα οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου και των προσκεκλημένων λαών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας με τα ακόλουθα θέματα:

- Στόχοι και στρατηγικές του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης
- Λειτουργία και οργάνωση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης
- Σχέσεις του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης με άλλα κομμάτια της κοινωνίας των πολιτών
- Ορισμός της εκπροσώπου του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης
Την Κυριακή 28 Μάη, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, μίλησε μια επιτροπή γονιών των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα. Μίλησε επίσης η Αρασέλι Οσόριο, μητέρα της Λέσβυ Οσόριο που δολοφονήθηκε στις αρχές του Μάη στην Πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Επίσης διαβάστηκαν αρκετές επιστολές πολιτικών κρατουμένων που στέκονται αλληλέγγυοι στην πρόταση του Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου, καθώς και ανακοινώσεις άλλων ιθαγενικών λαών και συλλογικοτήτων της Έκτης.

Στην ίδια ολομέλεια παρουσιάστηκαν τα 71 μέλη που θα απαρτίζουν το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, εκπροσωπώντας τους διαφορετικούς λαούς, εθνότητες και φυλές που συμμετέχουν στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο. Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι εκπρόσωπος του Συμβουλίου και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018 θα είναι η Μαρία δε Χεσούς Πατρίσιο Μαρτίνες, ιθαγενή της εθνότητας nauatl. Τέλος παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας.

Όπως τόνισαν πολλοί από τους Συμβούλους, το γεγονός της συγκρότησης ενός Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης συνιστά τομή για την ιστορία της χώρας. Ένας από τους Συμβούλους, ο δάσκαλος Φίλο, είπα χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου κατά την παρουσίαση του Συμβουλίου και της εκπροσώπου του: «Η σημερινή μέρα είναι η σημαντικότερη της ιστορίας μας. Πριν την Κατάκτηση δεν υπήρχε Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης. Μας πήρε είκοσι χρόνια να γνωριστούμε οι ιθαγενείς πληθυσμοί που βρισκόμαστε σε αντίσταση, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, να δούμε ο ένας τον άλλο. Μας πήρε είκοσι χρόνια να φτάσουμε εδώ. Δηλαδή πρόκειται για έναν ιθαγενικό ξεσηκωμό. Το μεγαλύτερο ιθαγενικό ξεσηκωμό στην ιστορία του Μεξικού. Και δεν είναι βίαιος. Επαναλαμβάνω: δεν είναι βίαιος».

Τέλος, το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι στις 12 Οκτώβρη 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης στο CIDECI-Πανεπιστήμιο της γης στην Τσιάπας, καθώς και στα ζαπατιστικά καρακόλ.

Μπορείτε να διαβάσετε την ελληνική μετάφραση της ανακοίνωσης με τον τίτλο «Έφτασε η ώρα» στον Enlace Zapatista και στο Athens Indymedia.


2. Συνεχίζει η στάση εργασίας στα καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης των θυγατρικών εταιρειών της Walmart

Και συνεχίζουμε με τις καλές ειδήσεις. Συνεχίζεται η στάση εργασίας των εργαζομένων στα καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης που συνδέονται με την αυτοκρατορία της Walmart. Στο προηγούμενο δελτίο αναφερθήκαμε στην έναρξη της στάσης εργασίας και των διαμαρτυριών ενάντια στη Walmart που σχετίζονταν με την πληρωμή των μπόνους κερδών από την επιχείρηση. Η καταβολή μπόνους κερδών συνιστά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στο Μεξικό. Οι φετινές πληρωμές κυμαίνονταν από 80 λεπτά μέχρι 300 πέσος, ποσά πολύ χαμηλότερα από τις περσινές.

Στο Μιτσοακάν τουλάχιστον πέντε καταστήματα παρέμειναν κλειστά στη διάρκεια όλης της βδομάδας. Στις 27 Μάη μπάτσοι της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων προσπάθησε χωρίς επιτυχία να σπάσει δια της βίας τη διαμαρτυρία εργαζομένων που είχαν αποκλείσει την είσοδο συγκεκριμένου καταστήματος. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η διοίκηση αναγκάστηκε να μεταβεί επί τόπου για ν’ ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας καταγράφηκαν επίσης σε καταστήματα στην Κουερναμπάκα, την Πόλη Τέρας και το Κερέταρο. Ιδίως στο Κερέταερο οι εργαζόμενοι σήκωσαν μαυροκόκκινες σημαίες.

3. Ο Wirikuta σε κόκκινο συναγερμό και ανακοίνωση αλληλεγγύης από τον
Εθνικοαπελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό και το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Στις 26 Μάη οι αρχές των Wixárikas γνωστοποίησαν ότι μισθοφόροι που δολοφόνησαν στις 20 Μάη του αδερφούς Miguel και Agustín Vázquez Torres ανήκουν στο καρτέλ του Χαλίσκο «Nueva Generación». Ζήτησαν από την εισαγγελία του Χαλίσκο να συλλάβει τους μισθοφόρους ενημερώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα το αναλάβει η κοινοτική πολιτοφυλακή. Οι αρχές της κοινότητας γνωστοποίησαν τα εξής: «Σε περίπτωση που δεν λυθεί η υπόθεση, η κοινότητα είναι αποφασισμένη για ένοπλο ξεσηκωμό. Δεν θα μπούμε πλέον σε διαλόγους και συμφωνίες με την κυβέρνηση. Η κοινότητα των Ουϊξάρικα είναι γνωστή για τη μετριοπάθειά της, αλλά όλα έχουν τα όριά τους».

Επίσης σχολίασαν ότι οι δολοφόνοι των αδερφών Βάσκες Τόρρες εδώ και καιρό είχαν την έδρα τους σε τοποθεσία της περιοχής και από εκεί έλεγχαν τη λιανική πώληση ναρκωτικών, κυρίως μεθαμφεταμινών και την καλλιέργεια και διακίνηση οπιούχου παπαρούνας. Η τελευταία αποτελεί βάση για την ηρωίνη που εξάγεται στις ΗΠΑ.

Η προθεσμία που έδωσαν οι Ουϊξάρικα στις πολιτειακές αρχές για τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών είναι η 9η Ιούνη, ημέρα κατά την οποία θα κάνουν νέα συνέλευση για να πάρουν αποφάσεις.

Στις 28 Μάη το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και ο Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός εξέδωσαν ανακοίνωση αλληλεγγύης στην οποίο καταδίκασαν τη θρασύδειλη δολοφονία των αδερφών Βάσκες Τόρρες. Στην ανακοίνωση απαιτούν τη διαλεύκανση του περιστατικού και την τιμωρία των αυτουργών. Επιπλέον απαιτούν τη διάλυση του καρτέλ του Χαλίσκο «Νουέβα Χενερασιόν» [Nueva Generación] και όλων των εγκληματικών καπιταλιστικών εταιρειών που επιδιώκουν να σφετεριστούν κοινοτικές εκτάσεις και να διαλύσουν την αυτόνομη οργάνωση των λαών, εθνοτήτων και φυλών που τα προστατεύουν.
Μπορείτε να διαβάσετε την ελληνική μετάφραση της ανακοίνωσης στον Enlace Zapatista.


4. Μπλόκα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Στις 26 Μάη οι δάσκαλοι της Οαχάκα, του Γκερρέρο και της Τσιάπας πραγματοποίησαν αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων σε διαφορετικές περιοχές απαιτώντας την απόσυρση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την επανατοποθέτηση των δασκάλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και την επιστροφή των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα. Τα μπλόκα συνιστούν μέρος του καλέσματος γενικής πολιτικής απεργίας που έχει καλέσει το Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση.

Στην Οαχάκα οι δάσκαλοι πραγματοποίησαν αποκλεισμούς στις κυριότερες εισόδους στην πρωτεύουσα της πολιτείας. Στο Ίστμο του Tehuantepec ο αποκλεισμός έγινε μπροστά από το σημείο αποθήκευσης και διανομής καυσίμων της εθνικής εταιρείας πετρελαίου PEMEX. Στην Τσιάπας απέκλεισαν τον παράκτιο αυτοκινητόδρομο και δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας της πολιτείας, ζητώντας επιπλέον την καταβολή μισθών και επιδομάτων και την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού ταμείου τους. Στο Γκερρέρο οι δάσκαλοι κατέλαβαν για τρεις ώρες τα διόδια του πανάκριβου αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Ακαπούλκο ζητώντας την επιστροφή στην εργασία των 800 δασκάλων που έχασαν τις δουλειές τους γιατί αρνήθηκαν να παρουσιαστούν στην αξιολόγηση.


5. Οαχάκα: έξι δολοφονίες γυναικών

Από τις 22 μέχρι τις 24 Μάη καταγράφηκαν στην Οαχάκα έξι νέες δολοφονίες γυναικών, εξέλιξη που ανεβάζει σε 51 τις δολοφονίες των γυναικών στην Οαχάκα για τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με καταγγελία που υπέγραψαν πάνω από 100 μεξικανικές και ξένες οργανώσεις στην πολιτεία της Οαχάκα, ο κυβερνήτης Αλεχάντρο Μουράτ περιορίζεται σε δημόσιες διακηρύξεις και φιέστες επιδεικτικής σπατάλης δημόσιου χρήματος. Από το 1998 μέχρι σήμερα υπάρχουν 1.290 καταγεγραμμένες περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών. Στην κοινή ανακοίνωση, οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ζωή των γυναικών της πολιτείας λέγοντας ότι: «πλέον δεν μπορούμε να περπατούμε ελεύθερες, να δουλέψουμε και να ζήσουμε, γιατί στην πράξη οι δολοφονίες γυναικών έχουν την άδεια των αρχών» λόγω της ανικανότητας και των ελλείψεων για την επίλυση των περιστατικών.


6. Τσιουάουα: εξαφάνιση 80 εργατών

Στο εργασιακό τοπίο του Μεξικού υπάρχουν ακόμη πρακτικές δουλείας. Απόδειξη αυτού συνιστά η ανακοίνωση της Γραμματείας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τσιουάουα που πληροφορεί για την αναζήτηση 80 ιθαγενών που εξαφανίστηκαν από εργατική εστία μετά την καταγγελία εργασιακής εκμετάλλευσης. Η καταγγελία αφορούσε τις κρατήσεις που τους έκαναν τα αφεντικά για φαγητό και μετακινήσεις αφήνοντάς τους με 90 πέσος την ημέρα για οχτάωρη εργασία. Σύμφωνα με τις αρχές, όταν μετέβησαν στην εστία όπου διέμεναν οι 80 εργάτες, αυτοί ήταν ήδη άφαντοι και οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι υπεύθυνος της εξαφάνισης είναι ο εργολάβος που γνώριζε για την καταγγελία και κινήθηκε γρήγορα για να μην τον συλλάβουν.


7. Η κοινότητα του Hueyapan στο δρόμο για την αυτονομία

Στις 28 Μάη η κοινότητα του λαού Νάουατλ Ουεγιάπαν, στην πολιτεία του Μορέλος, αποφάσισε ομώνυμα να ανακηρυχτεί ως Αυτόνομος Ιθαγενικός Δήμος, πετυχαίνοντας έτσι το διαχωρισμό της από την πρωτεύουσα του δήμου από την οποία εξαρτάται από το 1937. Τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου λένε πως η οικοδόμηση της εδαφικής αυτονομίας «δεν είναι κάτι νέο, ούτε κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι μια δουλειά ενοποίησης και συμμετοχής που σκεφτόμαστε ήδη από τη δεκαετία του 1970». Κάθε μέλος του Συμβουλίου εκπροσωπεί 5 γειτονιές οι οποίες με τη σειρά τους οργανώνονται σε τετράγωνα, δρόμους και πολυκατοικίες.

Η αρχική ιδέα για τη μετατροπή τους σε δήμο είναι βασίζεται στην επιθυμία αποκέντρωσης της λήψης αποφάσεων και της πολιτικής ζωής, ζήτημα που ιστορικά έχει προκαλέσει συγκρούσεις με την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη ρατσιστική προκατάληψη. Πλέον η κοινότητα θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφάλεια, το νερό, τις επικοινωνίες και άλλα ζητήματα.


8. Γκερρέρο: απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην παρουσιάστρια Marcela de Jesús Natalia

Στις 3 Ιούνη ομάδα «αγνώστων» επιτέθηκε ενάντια στην παρουσιάστρια Μαρσέλα δε Χεσούς Νατάλια μπροστά στις εγκαταστάσεις της Ραδιοτηλεόρασης του Γκερρέρο. Η Μαρσέλα δε Χασούς, ηλικίας 54 ετών, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Ακαπούλκο σε κρίσιμη αν και σταθερή κατάσταση.

Δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες στις τηλεπικοινωνίες του Γκερρέρο εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή υπογραμμίζοντας ότι στην πολιτεία ο θάνατος επιτρέπεται. Συγκεκριμένα γράφουν ότι: «στο κλίμα βίας που επικρατεί στο Γκερρέρο, η αδράνεια των θεσμών αφήνει εκτεθειμένους όλους τους κατοίκους. Γιατί στο Γκερρέρο μπορούν να συμβούν τα πάντα, ακριβώς επειδή τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε άμεσα αποτελέσματα από τους υπεύθυνους της έρευνας».


9. Οαχάκα: γυναίκες ενάντια στην καταλήστευση της κοινοτικής γης

Ιθαγενείς γυναίκες Mixes από το Σαν Πέδρο και Σαν Πάμπλο Ayutla στην Οαχάκα κατήγγειλαν σε ανακοίνωση στις 31 Μάη την εισβολή σε κοινοτικές εκτάσεις, την καταστροφή σπιτιών και τον εκτοπισμό οικογενειών που συμβαίνει από τις 18 Μάη. Επιπλέον κατήγγειλαν την καταστροφή των φυσικών αγαθών με την υλοτομία σε 150 εκτάρια κοινοτικού δρυμού και την αρπαγή της πηγής από την οποία παίρνουν νερό οι κοινότητες. Οι γυναίκες κάλεσαν σε παύση της οικοκτονίας και κάθε επίθεσης που διαταράσσει τη γαλήνη και την αρμονική ζωή των κοινοτήτων.


10. Βρεφονηπιακός σταθμός ABC: Οκτώ χρόνια χωρίς δικαιοσύνη

Η 5η Ιουνίου κάθε χρονιάς είναι ημέρα μνήμης και αγώνα για τη δολοφονία 49 παιδιών και το σοβαρό τραυματισμό πάνω από 75 από πυρκαγιά στο βρεφονηπιακό σταθμό ABC στο Hermosillo της Σονόρα το 2009. Οχτώ χρόνια από εκείνη την τραγωδία, συγγενείς των παιδιών, συνοδευόμενοι από κοινωνικές οργανώσεις και μια επιτροπή γονιών των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ερμοσίγιο και στην Πόλη Τέρας για να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των υπευθύνων.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της πορείας στην Πόλη Τέρας, η Εστέλα Μπάεζ, μητέρα του Γιεγιέ που σκοτώθηκε στην πυρκαγιά σχολίασε τα ακόλουθα: «Επείγει η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του ΑBC γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να σταματήσει ο συνεχιζόμενος τρόμος: τουλάχιστον 60 παιδιά έχουν πεθάνει σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από το 2009. Το μεξικανικό κράτος συνεχίζει να σκοτώνει τα παιδιά του».

Λίγο μετά τη λήξη της συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για να μην επιτραπεί η φίμωση των αιτημάτων των συγγενών, μια αλληλέγγυα ομάδα έστησε επί τόπου ένα αντιμνημείο.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας είναι και δημόσιοι λειτουργοί όπως ο πρώην κυβερνήτης Εντουάρντο Eduardo Bours Castelo, οι ιδιοκτήτες του βρεφονηπιακού σταθμού, όπως και οι πρώην διευθυντές του Μεξικανικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


11. Ατένκο: το αεροδρόμιο του θανάτου πλησιάζει κι άλλο

Στις 6 Ιουνίου οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης κατήγγειλαν ότι το πρωί της ίδιας μέρας δέχτηκαν επίθεση από ομάδα κρούσης που αποτελούνταν από 200 μπράβους με επικεφαλής τον υποστηριχτή του PRI Alejandro Santiago. Το συγκεκριμένο άτομο τελεί χρέη επιτρόοπου του εχίδο και έχει βαλθεί να επιβάλει δια της βίας την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

Στην ανακοίνωσή τους οι σύντροφοι καλούν «όλους και όλες τις κατοίκους του Ατένκο και των αδερφών λαών να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις και να οργανωθούν».


12. Κοινότητα της Arantepacua: σύσταση κοινοτικής πολιτοφυλακής

Η κοινότητα της Αραντεπάκουα στο Μιτσοακάν αποφάσισε στις 5 Ιουνίου να απορρίψει την κρατική ασφάλεια και την αστυνομία της και να δημιουργήσει κοινοτική πολιτοφυλακή σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά της. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη η κοινότητα είχε δεχτεί σφοδρή καταστολή από μπάτσους και στρατό που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τεσσάρων κατοίκων.

Ο Χοσέ Χρισόστομο, κάτοικος της Αραντεπάκουα, σχολίασε ότι η πολιτοφυλακή μέχρι στιγμής αποτελείται από 20 άτομα και έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εισόδων στην κοινότητα. Η υπηρεσία είναι άμισθη αλλά έχει τη στήριξη των 3.000 κατοίκων της κοινότητας. Για τους κατοίκους, αυτό συνιστά το πρώτο βήμα προς την συγκρότηση αυτοκυβέρνησης με επικεφαλής ένα Κοινοτικό Συμβούλιο, παρόμοιο με το αντίστοιχο στην κοινότητα του Cherán.


13. Τσιάπας: Διάρρηξη και κλοπή πληροφοριών από την υπερασπίστρια Alejandra Padilla

Η εκστρατεία τρομοκράτησης των υπερασπιστριών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζεται. Οι σύντροφοί μας από το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου στις 6 Ιούνη τη διάρρηξη και κλοπή πληροφοριών από το σπίτι της Αλεχάντρα Παδίγια Γκαρσία, υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της ομάδας αγώνα «Αξιοπρεπής Σπόρος» (Semilla Digna). Η ομάδα συμμετέχει στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και στο CIDECI - Πανεπιστήμιο της Γης.

Καταγγέλθηκε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 28 Μάη ενώ η συντρόφισσα βρισκόταν στη Συντακτική Συνέλευση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης στο CIDECI. Το άτομο ή άτομα που παραβίασαν το σπίτι της πήραν ένα φορητό υπολογιστή που περιείχε σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση κοινοτήτων στη Τσιάπας και άλλες πολιτείες της χώρας.


14. Αγιοτσινάπα: απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη

Μετά από 8 μήνες διακοπής του διαλόγου μεταξύ των γονιών των 43 αγνοουμένων φοιτητών της Αγιοτσινάπα και της γενικής εισαγγελίας, και αφότου οι γονείς είχαν κάνει κατάληψη διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας για 26 μέρες βρέθηκαν τελικά με τον γενικό εισαγγελία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης φοιτητές της αγροτικής ακαδημίας Ραούλ Ισίδρο Μπούργος της Αγιοτσινάπα, η αντιεισαγγελέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο υπεύθυνος της εισαγγελίας για την υπόθεση της Αγιοτσινάπα, ο αντιγραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γραμματείας ασφαλείας και ο αντίστοιχος της γραμματείας εξωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και για να μην ξεχνούν οι ανεπαρκείς δημόσιοι αξιωματούχοι ότι το αίτημα είναι η επιστροφή εν ζωή των αγνοούμενων, γράφτηκε μπροστά στην είσοδο της γενικής εισαγγελίας το σύνθημα «μας λείπουν 43. Ζωντανούς τους πήρανε, ζωντανούς τους θέλουμε».
Διεθνείς ειδήσεις


15. Λήξη απεργίας πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων

Το Σάββατο 27 Μάη έληξε μετά από 41 μέρες η απεργία πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων πετυχαίνοντας δέσμευση από τη ρατσιστική κυβέρνηση του Ισραήλ σε βελτιώσεις της άθλιας κατάστασης των φυλακών. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κρατούμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν δυο επισκέψεις το μήνα, αντί για μία ή καμία που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των αρχών των φυλακών, της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και εκπροσώπους των παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο οι κρατούμενοι παραμένουν σε συναγερμό καθώς το κράτος του Ισραήλ συνηθίζει να μην τηρεί τις συμφωνίες. Ήδη ο υπουργός ασφάλειας έχει δηλώσει ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία.

Σήμερα κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πάνω από 6.800 Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες λόγω πράξεων αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική κατοχή της γης και των περιουσιών τους, ενάντια στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού.


16. Βραζιλία: καταστολή κινητοποιήσεων

Συνεχίζουν στη Βραζιλία οι διαδηλώσεις ενάντια στην πρόεδρο Μιτσέλ Τέμερ. Την Τετάρτη 24 Μάη χιλιάδες άτομα κατέκλεισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση του Τέμερ που κατηγορείται για διαφθορά και την άρση των μέτρων λιτότητας. Τη μαζική διαδήλωση ανέκοψε η στρατιωτική αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα κοντά στο Κογκρέσο και δεκάδες άτομα πλησίασαν διάφορα υπουργεία για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους ενάντια στην καταστολή.17. Ονδούρα: γυναίκες στον αγώνα για την κουλτούρα και την κοινοτική γη

Στις 24 και 25 Μάη ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Συνάντηση Ιθαγενών και Μαύρων Γυναικών «Για την υπεράσπιση της κουλτούρας, της κοινοτικής ζωής και των κοινών αγαθών». Η συνάντηση καλέστηκε από το Εθνικό Συντονιστικό Ιθαγενών και Μαύρων Γυναικών της Ονδούρας συγκεντρώνοντας πάνω από 550 γυναίκες από έξι λαούς που συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα για να μοιραστούν σκέψεις σε σχέση με τα θέματα της συνάντησης. Επίσης κατάγγειλαν τη στοχοποίηση και την ποινικοποίηση των ιθαγενών και μαύρων γυναικών που αγωνίζονται ενάντια στο βαθιά ρατσιστικό και πατριαρχικό καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο που αποκλείει και καταληστεύει.

Η Μίριαμ Μιράντα, συντονίστρια της Μαύρης Αδερφικής Οργάνωσης στην Ονδούρα σχολίασε τα ακόλουθα: «Κάθε μέρα μεγαλώνει η καταδίωξη ενάντια στις υπερασπίστριες των κοινών αγαθών και της ζωής. Αυτή η κατάσταση συντηρεί μια συνεχή ανησυχία στις κοινότητές μας. Μας καταδιώκουν, μας συλλαμβάνουν και επιδιώκουν να σφετεριστούν τη γη που κατοικούμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Απαιτούμε οριστική άρση της καταστολής από μεριά του κράτους. Να σταματήσει η ψήφιση νόμων που επιτίθενται στους λαούς, τη γη και τα κοινά αγαθά. Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη και πληροφορημένη διαβούλευση των λαών».
18. Χιλή: εργάτες των κοινότητας Angol απαιτούν καταβολή των μισθών τους
Την 1η Ιούνη εργάτες των εταιρειών Paneles Angel και Forestal Tromén απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις κοινότητες Angol και Collipulli στο νότο της Χιλής και έκαναν πορεία μέχρι το κυβερνείο για να απαιτήσουν την καταβολή των μισθών του Μάη.

Οι εργάτες σχολίασαν ότι έμαθαν άτυπα πως η εταιρεία βρίσκεται σε πτώχευση και γι’ αυτό το λόγο ακυρώθηκε η καταβολή των μισθών του Μάη. Άρχισε επίσης να αποσύρει τα μηχανήματα για να τους αφήσει σε συλλογικές διακοπές χωρίς να πληρώσει τίποτα. Παρότι φαίνεται πως υπάρχει μια πιθανότητα νέο συμβολαίου, το μεγαλύτερο μέρος των εργατών θα μείνουν άνεργοι, πράγμα που θα επηρεάσει περίπου 400 οικογένειες. Το γεγονός θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις γειτονικές κοινότητες λόγω της δομικής έλλειψης εργασίας στις περιοχές που διατηρούν μονοκαλλιέργειες.


19. Κολομβία: ο δήμος του Τάμεση λέει όχι στα μεταλλεία

Οι κάτοικοι του διαμερίσματος των Άνδεων της Αντιόχειας στην Κολομβία γιόρτασαν στις 28 Μάη την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Τάμεση να μπλοκάρει την εγκατάσταση μεταλλείων και μεταλλευτικής εκμετάλλευσης σε όλη την περιοχή. Η απόφαση βασίστηκε σε αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου της Κολομβίας που δίνουν τη δικαιοδοσία στις τοπικές διοικήσεις να καθορίσουν τη χρήση της περιοχής τους. Παρότι τέτοια απόφαση μπορεί να επιτρέψει την αλόγιστη εκμετάλλευση, στον Τάμεση επικράτησε η λαϊκή σοφία: όχι στα μεταλλεία, ναι στη ζωή!

Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο δήμος του Τάμεση έδωσε σκληρό χτύπημα στη μεταλλευτική εταιρεία Anglo Gold Ashanti που εδώ και χρόνια προσπαθεί να εισχωρήσει στην περιοχή. Παράλληλα η απόφαση δίνει θετική βάση για κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία και τις υπόλοιπες εφτά εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή του Páramo de Santurbán.


20. Αργεντινή: φτάνει με τις δολοφονίες γυναικών!

Στις 3 Ιούνη χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία σε πόλεις όλης της χώρας στην τρίτη κινητοποίηση με τίτλο «Καμία άλλη». Οι κινητοποιήσεις καλούν σε περισσότερες και καλύτερες πολιτικές για την αποτροπή και την εξάλειψη κάθε μορφής σεξιστικής βίας.

Στο Μπουένος Άιρες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση και γέμισαν την πλατεία της Πρωτομαγιάς με μωβ κορδέλες, σύμβολο αγώνα ενάντια στη σεξιστική βία. Πριν την πορεία, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 254 δολοφονίες γυναικών και 235 το 2015. Αυτό σημαίνει ότι στην Αργεντινή δολοφονείται μια γυναίκα κάθε 35 ώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των θανάτων τουλάχιστον 244 παιδιά έχουν χάσει τις μητέρες τους.

Στην Μεντόσα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες γυναίκες, φεμινιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές οργανώσεις στην πλατεία Μορένο καταγγέλλοντας τις κρατικές πολιτικές σε σχέση με τη σεξιστική και πατριαρχική βία.

Στο Ροσάριο η κινητοποίηση ήταν επίσης μαζική. Χιλιάδες άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον μια ομάδα γυναικών έκανε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για τις διαφορετικές μορφές σεξιστικής βίας. Μέλος της συλλογικότητας «Mala Junta» σχολιάζοντας την κινητοποίηση είπε τα ακόλουθα: «Από την κρατική σιωπή φαίνεται πως πρόκειται για πολιτική πειθάρχησης των γυναικών. Αυτή η κινητοποίηση έχει καταφέρει να ονοματίσει την καθημερινή βία και ανισότητα, αρχίζοντας από την ορατότητα της οικιακής εργασίας και την βάθυνση της φτώχειας για τις γυναίκες μέχρι τη διατύπωση της θέσης ότι η παρενόχληση στους δρόμους και τα σφυρίγματα είναι βία».

Στο Neuquén εκατοντάδες γυναίκες έδωσαν ραντεβού στο κέντρο της πόλης κι έκαναν πορεία καταλήγοντας στο κυβερνείο. Εκεί διάβασαν ανακοίνωση που κατήγγελλε την έλλειψη πολιτικών που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στις διαφορετικές μορφές που υιοθετεί η σεξιστική και πατριαρχική βία: μορφές συμβολικές, ψυχολογικές, οικονομικές, πολιτικές, εργασιακές και φυσικές.

****

Εδώ ολοκληρώνεται το 12ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του τρίτου δεκαημέρου του Μάη μέχρι τις 5 Ιούνη, έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο ελεύθερο, κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο Ké Huelga για την εκπομπή μας κι έπειτα το μήνυμα του σταθμού μας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.