NEBULOSA GRIEGA DICIEMBRE DE 2021

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του infolibre.gr με το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, στο Μεξικό, μεταδίδουμε τα νέα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις: Παράνομη υλοτομία που συγκαλύπτεται από τις επίσημες αρχές. Μικρές νίκες εναντίον πολυεθνικών που δίνουν ελπίδα για τους αγώνες που συνεχίζονται. Η αναζήτηση μεταναστριών και μεταναστών για μια καλύτερη ζωή που στοιχειώνει στους δρόμους του Μεξικού, χώρας πέρασμα. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών. Είναι κάποια από τα νέα που μοιραζόμαστε μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από το Μεξικό.

ΜΕΞΙΚΟ

Ο εφιάλτης των μεταναστριών και μεταναστών συνεχίζεται

Και, όπως η κόλαση, μοιάζει να μην έχει τέλος. Η Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2021 θα μείνει στην ιστορία του Μεξικού ως η μέρα που δολοφονήθηκαν 55 μετανάστες. Κυβερνήτες και ΜΜΕ μιλούν για ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Chiapa de Corzo με την Tuxtla Gutiérrez. Τρέιλερ στο οποίο επέβαιναν 160 μετανάστες έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων. Σε αυτή την επιφανειακή αφήγηση πρέπει να προσθέσουμε ότι το τρέιλερ είχε υποστεί μετατροπές ώστε τα άτομα που μεταφέρονταν σα ζώα να μπορούν να αναπνέουν, έχοντας βέβαια προηγουμένως πληρώσει εκατοντάδες δολάρια για μια θανατηφόρα βόλτα. Πόση φιλοδοξία, πόση περιφρόνηση προς τη ζωή μπορεί να υπάρχει στον κόσμο;

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συνενοχή και η ανικανότητα των αρχών, από τους υπεύθυνους του σημείου ελέγχου που δεν τσέκαραν το τρέιλερ λίγο πριν την τραγωδία μέχρι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ελεεινό Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης που δε χορταίνει να καταστέλλει, να λέει ψέματα και να καταστρέφει τ@ς μετανάστ@ς.

Αυτές τις μέρες ένα καραβάνι μεταναστών έφτασε στην Πόλη Τέρας. Από το χώρο αυτό καλούμε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη μας στ@ς μετανάστ@ς.

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

Από τα δάση του Topilejo

Οι αγροτικές αρχές της κοινότητας San Miguel Topilejo κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην περιοχή Tepeyehual του δήμου Tlalpan στις 4 Νοεμβρίου 2021, δέχθηκαν πυροβολισμούς από παράνομους υλοτόμους. Αυτή η επίθεση εντάσσεται σε μια σειρά λεηλασιών ενάντια στα δάση της περιφέρειας, που πραγματοποιούνται εις γνώσιν και χάρη στην αδράνεια των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.

Σε ανακοίνωση τους οι υπερασπιστές του Δάσους του Topilejo και το Μεξικανικό Δίκτυο των πληγέντων από τις εξορύξεις έκαναν το ακόλουθο κάλεσμα: «Καλούμε επειγόντως τις οργανώσεις και τους κατοίκους της Πόλης Τέρας να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να στηρίξουν το Topilejo, γιατί το δάσος του είναι από τα τελευταία οχυρά που διαθέτει η πόλη για να απορρυπάνει το τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αυτό το μεγάλο δάσος λεηλατείται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και οι ζωές των υπερασπιστών του διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο, παρόλο που η κυβέρνηση του δήμου, της πόλης και όλων των βαθμίδων του ομοσπονδιακού τομέα το γνωρίζουν και δεν κάνουν τίποτε. Καλούμε επίσης τις διεθνείς οργανώσεις να είναι σε ύψιστη επιφυλακή για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να έχουν εστιασμένη την προσοχή τους και να απαιτήσουν από τις μεξικανικές αρχές να εξετάσουν αυτή την υπόθεση προτού καταλήξει σε μεγάλη τραγωδία».

Ενάντια στην Argonaut Gold στο Guanajuato

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε η συμφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με την οποία απορρίπτεται για τέταρτη φορά η δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εξορυκτικού προγράμματος Cerro del Gallo της εταιρίας San Antón de las Minas, θυγατρικής της καναδικής Argonaut Gold, στο Dolores Hidalgo του Guanajuato.

Σύμφωνα με τη απόφαση: «Αποφασίστηκε να κλείσει ο σχετικός φάκελος ως πλήρως περατωθείσα υπόθεση, υποδεικνύοντας (στην εταιρία) ότι δεν μπορεί να εκτελέσει καμία εργασία ή δραστηριότητα» ˙ η Δήλωση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε δεκτή, μεταξύ άλλων, επειδή «το έργο δεν συνάδει με τις πολιτικές και τα προγράμματα των διαφόρων οργάνων οικολογικού σχεδιασμού της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή που θα πληγεί από το ορυχείο προορίζεται για ανάπλαση και βιώσιμη διαχείριση, και έχει ως κατευθυντήριο άξονα ανάπτυξης «τη γεωργία και τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας».

Μια μικρή νησίδα ελπίδας σε μια θάλασσα δεινών που σκορπούν οι αρχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδήσεις από την αντίσταση των εκπαιδευτικών

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου εκατοντάδες εκπαιδευτικοί του Πολιτειακού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση του Guerrero απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Del Sol στο ύψος του parador de Puerto Marqués απαιτώντας την ένταξή τους στην ομοσπονδιακή κατάσταση μισθοδοσίας, την κατάργηση του νόμου του ISSTE (Ινστιτούτο Ασφάλισης και Κοινωνικών Υπηρεσιών των Εργαζομένων), να τους καταβληθεί επίδομα δώρου 90 ημερών και την τακτοποίηση των θέσεων τους. Όπως σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, και στο Guerrero η επισφάλεια των εκπαιδευτικών καταπολεμάται με κινητοποιήσεις.

Στις 2 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 250 καθηγητές του Poder de Base (Εξουσία Βάσης) (1) διαδήλωσαν μπροστά από το Κυβερνητικό Μέγαρο απαιτώντας την καταβολή 4 μπόνους και την πρόσληψη των αποφοίτων οκτώ παιδαγωγικών σχολών της πολιτείας. Ο τομέας 18 του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) από τη πλευρά του κατήγγειλε ότι ο πολιτειακός προϋπολογισμός δεν προβλέπει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της πολιτείας Michoacán.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησε μια ημέρα αγώνα κατά την οποία το CNTE γιόρτασε την 42η επέτειό της. Δυνάμεις από ολόκληρη τη χώρα έδωσαν ραντεβού στην Πόλη Τέρας για να πορευθούν από το Υπουργείο Διακυβέρνησης μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Τα κύρια αιτήματα των δημοκρατικών εκπαιδευτικών ήταν ο εκδημοκρατισμός του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (SNTE) και η πλήρης κατάργηση της κακώς αποκαλούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Peña Nieto (2). Το απόγευμα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για πάνω από 4 δεκαετίες το CNTE αποτελεί το πιο μαχητικό συνδικάτο της χώρας. Στέλνουμε τις αλληλέγγυες ευχές μας στις και στους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς που, και με τον αγώνα τους, μας διδάσκουν.

(1) Ριζοσπαστικό συνδικάτο εργαζομένων στην εκπαίδευση της πολιτείας Michoacán. (2) Πρώην πρόεδρος του Μεξικού (2012-2018) υποστηριζόμενος από το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα).

Πόλη Τέρας: Κινητοποιούνται οι φοιτητές ιατρικής

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου εκατοντάδες φοιτητές της ιατρικής σχολής του UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού) διαδήλωσαν από το Πάρκο de la Bombilla στον Πύργο της Πρυτανείας της Πανεπιστημιούπολης, απαιτώντας νέες θέσεις για τους προπτυχιακούς ειδικευόμενους γιατρούς, ασφάλεια και αξιοπρεπείς συνθήκες για την άσκηση των ειδικοτήτων τους και υποτροφίες.

Να αναφέρουμε εδώ, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ότι οι ειδικευόμενοι είναι οι αναλώσιμοι των νοσοκομείων, εργάζονται ατέλειωτες βάρδιες και αμείβονται ελάχιστα. Μόνο με κινητοποιήσεις θα καταφέρουν να αλλάξουν αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Μεξικό: Δεύτερο στις δολοφονίες δημοσιογράφων

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, το 2021 δολοφονήθηκαν 24 δημοσιογράφοι, από τους οποίους οι 3 στο Μεξικό. Ο οργανισμός διερευνά άλλα 6 υποθέσεις που, αν επιβεβαιωθούν, θα κατατάξουν τη χώρα ως την πιο θανατηφόρα στον κόσμο για τις και τους δημοσιογράφους. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, από την πλευρά της, υπολόγισε ότι δολοφονήθηκαν 45 ραδιοφωνικοί δημοσιογράφοι, 8 από αυτούς στο Μεξικό.

ΔΙΕΘΝΗ

Για την απελευθέρωση του Julian Assange

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία από την βρετανική προς την αμερικάνικη πρεσβεία απαιτώντας την απελευθέρωση του ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019.

Δυστυχώς, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου που έκανε δεκτή την έφεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ζητώντας την έκδοση του Assange, ο οποίος αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα…

Ηνωμένες Πολιτείες: πεθαίνουν δεκάδες εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να εργαστούν κατά τη διάρκεια των ανεμοστρόβιλων

Ενώ ο πουλημένος τύπος εκθειάζει τον Jeff Bezos ως παράδειγμα επιτυχίας, σας καλούμε να ρίξετε μια ματιά μέσα στην κόλαση της Amazon.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, έντονοι ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν διάφορες περιοχές σε 6 επαρχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώνοντας 90 άτομα. Μεταξύ αυτών 6 ήταν εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Edwardsville του Illinois και άλλοι 8 στο εργοστάσιο κεριών στο Mayfield του Kentucky. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζώντων, οι διαχειριστές όχι μόνο δεν ανέστειλαν τις εργασίες, δεν εφάρμοσαν ούτε τα απαραίτητα πρωτόκολλα σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου. Έτσι, η καταστροφή του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υπερεκμετάλλευση προκαλεί παράλογες βιομηχανικές δολοφονίες. Ελπίζουμε ότι η αγανάκτηση θα οδηγήσει τ@ς εργαζόμεν@ς σε κινητοποιήσεις ενάντια στο τέρας του αμερικάνικου κεφαλαίου.

Νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο

Κλείνουμε αυτήν την εκπομπή όπως ακριβώς την ξεκινήσαμε: μιλώντας για την εξόντωση των μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 937 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2021 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις Κανάριους Νήσους για να ζητήσουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Από αυτούς οι 214 ήταν γυναίκες και οι 80 παιδιά. Ως πότε;